Delosgaia

Welkom bij onze Australië 2015 reis

 • We weten niet meer precies wanneer de eerste ideeën zijn ontstaan voor de bestemming van onze Australia 2015 reis. Wel weten we zeker dat we na de Australië reis van 2010 tegen elkaar zeiden dat de Kimberley een van onze volgende doelen gaat worden. We wilden nu niet zo veel kilometers gaan maken als in 2010 maar dat is toch iets ander gelopen nadat we besloten dat we eigenlijk ook best wel het Red Centre met Uluru, Kata Tjuta en Alice Springs wilden zien.

 • Laaiend enthousiast zijn we geworden van de foto’s gemaakt door de Lurgies in de West en East Mac . West Mac en East Mac is de afkorting die de Ozzies gebruiken voor West McDonnell Range en East McDonnell Range. Een hele mond vol en omdat ze in Australië niet houden van lange woorden of speeches korten ze graag alles af.

  Voorbereiding

  Uiteindelijk besloten we op Darwin te vliegen en vandaar naar Alice Springs te rijden. Dat is een afstand van 1600 km. In de omgeving van Alice hebben we een route uitgezet door de West Mac naar Uluru en Kata Tjuta (Olga’s) en vandaar terug richting Alice Springs met een tussenstop in Rainbow Valley Conservation Reserve.

 • West MacDonnell Range - Ormiston Gorge

  West MacDonnell Range - Ormiston Gorge

 • Dan naar East Mac, terug naar Alice Springs en over de Tanami Road naar the Kimberley. In de Kimberley gaan we de Gibb River Road rijden en dan terug naar Darwin. Uiteindelijke was dit een geschatte afstand van 6700 km.
  In juni 2014, nog voor onze reis naar Costa Rica, hebben we de vlucht van Amsterdam naar Darwin geregeld. Na enig zoeken bleek dat vliegen met Singapore Airlines de snelste en goedkoopste vlucht zou zijn. Op de heenreis zouden we in 22 uur in Darwin staan en dat met opstappen op Schiphol en één overstap op Changi Singapore Airport en we komen aan het eind van de middag aan. Dat alles bevalt ons het beste.
  We hebben een overstaptijd van 2 ½ uur op Singapore en voor zover we vanuit de website van Changi en Singapore Airlines konden achterhalen vertrekken we vanaf Terminal 2. Duidelijk is niet op welke Terminal we aankomen maar gezien de grondigheid van Singapore verwachten we geen problemen.

 • Chnagi International Airport

  Wachten op Changi International Airport op de vlucht naar Darwin

 • De terugreis gaf iets meer inspanning, we wilden eigenlijk op een zaterdag terugvliegen. Dat betekende wel dat we ruim 36 uur over de terugvlucht zouden doen en dat is erg veel, daar hadden we geen zin in. Een dag later terug vliegen gaf een totale vluchtduur van maar 25 uur en dat is veel aantrekkelijker.
  Nadat we de vlucht hebben geboekt is gelijk de vakantie aangevraagd. Dit heeft weinig problemen gegeven omdat we de eigen leidinggevende al tijdig hadden gewaarschuwd dat we vier weken in Mei op vakantie wilden gaan.

  Camper en hotel regelen

  De volgende stap is het zoeken van vervoer geweest, dit moet een 4x4 zijn omdat we verschillende gravelroads gaan rijden. In 2005 hebben we een 4x4 bij Britz gehuurd en over de service waren we niet echt tevreden. De auto was een 4x4 maar onder enige outback uitrusting, dat is echt wel nodig.

 • Terugvlucht Darwin naar Singapore

  Terugvlucht van Darwin naar Singapore

 • Daarom kwam het wel goed uit dat we in 2011 de website van TotalyCampers hadden gevonden. Zij brachten ons bij Travel Car Centre in Sydney en daar hebben we een Toyota Hilux met tent-on-the-roof en een volledig Outback uitrusting gehuurd.
  We betaalden bij TCC een bedrag inclusief verzekering die veel lager is dan wat je bij Apollo of Britz kwijt zou zijn voor een 4x4. Bij deze laatste twee betaal je extra voor survival kits of een Outback uitrustingen en ze zien niet graag dat je met hun 4x4 de Outback in gaat. Ze stellen allerlei eisen en je bent verplicht om eerst toestemming te vragen voor je route. Wat je bij TCC ook niet betaald zijn de 2% creditkaart kosten en het is zonder kosten mogelijk om geld over te maken naar de Zwitserse bankrekening van TCC. TCC is opgezet door geëmigreerde Duitser en Zwitser.
  De keuze van de Hilux is niet eenvoudig geweest, we hebben lang gewikt en gewogen of we toch niet een landcruiser bij TCC zouden huren. De doorslag is de zuiniger motor van de Hilux, het extra reservewiel en bovenal het zwaartepunt van de landcruiser geweest. De landcruiser heeft een vast slaapdeel boven op de cabine en is daardoor veel hoger dan de Hilux.

 • Ons huis voor de komende vier weken

  Ons huis voor de komende vier weken

 • Dit maakt de landcruiser instabieler wat vooral bij de soms slechte wegen in de Outback een issue kan zijn. De landcruiser zal eerder de neiging hebben om te vallen dan de Hilux.
  In ons uiteindelijke besluit hebben we heel veel adviezen van ervaren Australische Outback kenners meegenomen en we hebben geen spijt gehad van ons besluit.
  In de voorbereidingsfase hebben we na enig zoeken gekozen voor hetzelfde hotel in Darwin als in 2000 en 2005. Het pick-up centrum van TCC in Darwin bevindt zich in de suburb Winnellie. Dit is een van de vele nieuwe suburb, in 2005 was dit gehele gebied nog grasland met bomen en struiken. In Winnellie zitten een aantal hotels maar we kenden de kwaliteit niet. Daarom hebben we besloten om voor de derde keer de Travellodge Mirambeena resort te boeken. Nu maar voor één nacht.
  Dan als laatste (en we denken dat heel veel mensen dat vergeten of niet weten): voor Australië heb je een visum nodig, deze is voor Europeanen gratis mits de verblijf periode minder dan drie maanden. Zolang als je paspoort geldig is kan je elke keer drie maanden in het land blijven, tussendoor moet je er even uit.

 • Zwembad Travellodge Mirambeena

  Zwembad Travellodge Mirambeena

 • De aanvraag van een visum is simpel, dit kan op de website van het Australische departement van Immigration en Border protection. Het is eigenlijk een e-visum en we hadden binnen 10 minuten het e-visum per email binnen. Print het uit en zorg dat je het bij de paspoortcontrole bij je hebt.
  Nu was het voor ons alleen nog wachten, wij gaan altijd al vroeg boeken. Camper verhuurders geven vaak flinke kortingen bij early-birds boekingen. Vliegtuigtickets zijn over het algemeen 11 maanden voor de terugreis al te boeken.

Northern Territory - Outback State

 • Het Northern Territory is een federaal territorium van Australië. Het bevat een groot deel van het centrum van het continent en de centrale noordelijke regio's. In het westen vormt de 129ste oostelijke lengtegraad de grens met Western-Australia. In het zuiden vormt de 26ste zuidelijke breedtegraad de grens met South Australia en in het oosten de 138ste oostelijke lengtegraad de grens met Queensland.
  In het noorden bevinden zich de Timorzee, de Arafurazee en de Golf van Carpentaria. Northern Territory is de derde grootste Australische federale divisie met een oppervlakte van meer dan 1,349,129 vierkante kilometer (520,902 vierkante mijl), maar met een bevolking van 227,025 is het de minst bevolkte van Australië's acht belangrijke staten en gebieden.

  Klimaat

  Northern Territory kent vier primaire klimaatzones en verder heel veel kleine lokale klimaatzones. Deze klimaatzones zijn aan de plantengroei goed in het landschap te onderscheiden. Van noord naar zuid zijn savanne, hot en cold semi arid, hot desert. De jaarlijkse hoeveelheid neerslag bepaald de ligging van de klimaatzones.
  Het klimaat van Northern Territory varieert met het seizoen. Van Mei tot en met Oktober spreekt men er van de “Dry”. Deze periode is vaak droog met aangename temperaturen overdag en ‘s nachts. In de desert zijn de nachten in de “the Dry” koud en kan het vriezen. In dit gebied staat dan ook een zeer krachtige zuidoostelijke passaat wind.
  Vanaf september tot de eerste moessonregens (meestal december/januari) spreekt met er over “the Build-Up”. Het is dan heet tot zeer heet met grote luchtvochtigheid tot wel 95% “The Wet” is van december tot en met april en zijn gekarakteriseerd door zware moessonregens die zwaar en langdurig kunnen zijn. Het is dan warm tot heet, de regens hebben een behoorlijk afkoelend effect. In “The Wet” regent het zeer regelmatig in de savanne zone en kan het ook regenen in de andere drie zones, wel vaak minder en korter.

 • Vlag en oppervlakte Northern Territory

  Vlag en oppervlakte Northern Territory

 • Historie

  De geschiedenis van het Noordelijk Territorium begon meer dan 40.000 jaar geleden met de vestiging van de autochtone Australiërs in het gebied. Vanaf de 18e eeuw bezochten Makassan handelaren vanuit Sulawesi het gebied en dreven handel met de inheemse bevolking van het Northern Territory. Er zijn aanwijzingen dat men al vanaf de 15de eeuw in Northern Territory kwam.
  De kust van het grondgebied werd in de 17e eeuw voor het eerst door Europeanen gezien. De Britten waren de eerste Europeanen die in de 19e eeuw pogingen ondernamen om zich in de kustregio’s te vestigen. Geen van deze pogingen waren succesvol tot de stichting van een nederzetting bij Port Darwin in 1869. Vandaag is de economie is gebaseerd op het toerisme, met name Kakadu Nationaal Park in de Top-End en de Uluru-Kata Tjuta Nationaal Park (Ayers Rock) in Centraal-Australië, en mijnbouw.
  De hoofdstad is Darwin. De bevolking is niet geconcentreerd in kustregio's maar langs de Stuart Highway. De andere belangrijke nederzettingen zijn (in volgorde van grootte), Alice Springs, Katherine, Nhulunbuy en Tennant Creek.
  Bewoners van het Noordelijk Territorium staan bekend als 'Territorians'.
  Autochtone Australiërs hebben in het huidige gebied van het Noordelijk Territorium naar schatting al 40.000 jaar gewoond, en al vijfhonderd jaar voor dat de eerste West Europeanen naar het gebied kwamen bestonden er al uitgebreide seizoensgebonden handelsbetrekkingen tussen hen en de volkeren van wat nu Indonesië is.
  Na de komst van de Britten zijn er vier pogingen geweest om nederzetting te stichten in de barre omgeving van de noordelijke kust, drie hiervan zijn door honger en wanhoop mislukt. Het Noordelijk territorium behoorde van 1825 tot 1863 tot New South Wales. In de periode van februari tot December 1846 maakte het deel uit van de kortstondige kolonie van Noord-Australië. Het werd daarna onderdeel van Zuid-Australië van 1863 tot 1911. Onder dit bestuur is van 1870 tot 1872 de overland telegraph lijn gelegd.
  In de periode van 1883 tot 1889 is een spoorlijn aangelegd tussen Palmerston en Pine Creek. In deze tijd was de economie gebaseerd op veeteelt en mijnbouw en in 1911 waren 513,000 stuks vee in Northern Territory. Victoria rivier Downs was op een gegeven moment het grootste veestation in de wereld. Goud werd gevonden in 1872 in Grove Hill, later in Pine Creek, Brocks Creek en Burrundi en koper is gevonden bij de Daly rivier.

 • Klimaat NT

  De klimaat zones van Northern Territory

 • Op 1 januari 1911 is het Northern Territory afgescheiden van Zuid-Australië en overgedragen aan de controle van de Commonwealth. Lang heeft men getwijfeld aan het bestaansrecht van Northern Territory en er zijn zelfs suggesties geweest om het gebied over te dragen aan een andere land.
  Voor de periode van 1927 en 1931 is Northern Territory opgedeeld geweest in twee delen, Noord-Australië en Centraal-Australië, met de grens op de 20e graad zuiderbreedte. Kort hierna zijn delen van het Noordelijk Territorium in het Kimberley Plan beschouwd als een mogelijke site voor de oprichting van een joods thuisland, begrijpelijkerwijs beschouwd als de "Unpromised Land".
  Tijdens de Tweede Wereldoorlog, is het grootste deel van de Top-End geplaatst onder een militaire regering. Dit is de enige keer sinds de oprichting van de Federatie dat een Australische staat of grondgebied onder militaire controle is geweest. Na de oorlog is de controle over het hele gebied weer teruggegeven aan het Gemenebest.

 • Ruïnes Port Essington Couburg Peninsula

  Ruïnes Port Essington Couburg Peninsula

 • Autochtone Australiërs hebben lang gevochten voor rechten op eerlijke lonen en land. Een belangrijke gebeurtenis in deze strijd was de staking en het weglopen van de Gurindji mensen bij Golf Hill vee Station in 1966. In februari 1973 heeft de Commonwealth-regering van Gough Whitlam de Woodward Royal Commission ingesteld om te onderzoeken hoe de landrechten van de Aboriginals in Northern Territory kunnen worden ingewilligd. Het eerste verslag van de commissie in juli 1973 beveelt aan om een Central Land Council en een Northern Land Council te laten vaststellen wat de eisen en rechten van de Aboriginals zijn. Op basis van het verslag van de Royal Commission is een Land Rights Bill was opgesteld, maar de regering Whitlam heeft deze verworpen voordat het werd aangenomen.
  De Aboriginal Land Rights (Northern Territory) Act 1976 werd door de regering Fraser uiteindelijk aangenomen op 16 december 1976 en is van kracht geworden op de volgende Australia Day (26 januari 1977).

 • Wavehill protest walk tegen de onderdrukking

  Wavehill protest walk tegen de onderdrukking van de autochtone Australiërs (Aboriginals)

Western Australia - Golden State

 • De grens van South Australia en Western Australia ligt halverwege de NullArbor plain en alleen de Borderstore laat zien dat hier iets is. Op deze plaats gaat de klok 45 minuten terug en krijg je een strenge controle op contrabande zoals honing, vers fruit en groente en vele andere producten. Dit geeft problemen als je hier niet op bedacht bent.
  Vlak na de Borderstore loopt de weg op een lager niveau en pas veel verder gaat de weg terug naar een hoger niveau. Hierna stijgt de weg ook. Voorbij Norseman moet je beslissen of je links om via Esperance verder naar het westen gaat of rechts om via Kalgoorlie.
  Links om volg je de hele mooie kuststrook naar Cape Leeuwin en Margaret River, deze weg is in het algemeen rustig. Het landschap is vochtig en groen. Rechts om rijd je via Kalgoorlie naar Perth, deze weg is vol met vrachtverkeer en gaat voor een groot deel door de uitlopers van de woestijn
  Beide kanten hebben hun charme en eigen karakter.
  Western Australia (vaak afgekort als WA) is de westelijkste staat van Australië en beslaat een derde deel van het Australische continent. In het noorden en westen ligt de Indische Oceaan, in het zuiden de Great Australian Bight en de Indische Oceaan. Verder bevindt zich in het noordoosten The Northern Territory en in het oosten South Australia. West-Australië is Australië ‘s grootste staat en de twee na grootste sub-nationale entiteit in de wereld. Het heeft 2,2 miljoen inwoners (10% van de totale nationale), 85% hiervan leven in de zuidwesthoek van de staat.
  De hoofdstad van de staat is Perth. De bevolking van West-Australië worden soms aangeduid als sandgropers, de algemene naam van een insect gevonden op zandduinen rond Perth.

 • Vlag en oppervlakte Western Australia

  Vlag en oppervlakte Western Australia

 • Klimaat

  Western Australia kent wel 10 primaire klimaatzones met verder heel veel kleine lokale klimaatzones. Deze klimaatzones zijn aan de plantengroei goed in het landschap te onderscheiden. De hoeveelheid jaarlijkse neerslag bepaald de ligging van de klimaatzones. Het grootste deel van de staat heeft een hot desert klimaat met ten noorden en zuiden de semi-aride zones. In het zuiden en zuidwesten van de staat onderscheiden we diverse mediterrane klimaatzones en in het noorden de Savanna klimaatzone van de Kimberleys

  Historische ontwikkelingen

  De eerste bewoners van Australië kwam circa 40.000 tot 60.000 jaar geleden vanuit het noorden aan op het continent. Gedurende duizenden jaren hebben ze zich verspreid over de gehele landmassa. Bij de komst van de eerste Europese ontdekkingsreizigers in de vroege zeventiende eeuw bewoonden de inheemse Australiërs het gehele continent en leefden van jacht, visvangst en wilde planten (jagers en verzamelaars)
  De eerste Europeaan in West-Australië was de Nederlandse ontdekkingsreiziger Dirk Hartog die op 26 oktober 1616 geland is op wat nu bekend staat als Cape Inscription op Dirk Hartog Island. In de navolgende jaren bezochten verschillende Nederlandse reizigers, meestal onbedoeld de kuststrook. In de late 18e eeuw zijn Britse en Franse verkenners begonnen met het verkennen van de Australische westkust.
  De oorsprong van de huidige staat begon met de oprichting van een Britse nederzetting bij King George Sound in 1826, in 1832 is de naam gewijzigd in Albany. De nederzetting is gesticht in reactie op de Britse zorgen over de mogelijkheid van de vestiging van een Franse kolonie op de kust van West-Australië.
  In 1829 is de Swan River-kolonie opgericht door kapitein James Stirling. In 1832 heeft de Britse kolonie een populatie van 1.500 inwoners bereikt. De kolonie bestond uit twee delen en deze ontwikkelden zich in de Port City of Fremantle en Perth, de huidige hoofdstad van Western Australia. Bevolkingsgroei was traag tot in 1890 belangrijk goud ontdekkingen zijn gedaan in de regio wat nu Kalgoorlie is.

 • Klimaat typen in Western Australia

  De klimaat zones van Western Australia

 • In 1887 is een nieuwe grondwet opgesteld die voorziet in het recht op zelfbestuur en in 1890 is de wet tot zelfbestuur van de kolonie aangenomen door het Britse House of Commons. John Forrest is benoemd tot de eerste Premier van Western Australia.
  In 1896 is in het Western Australian Parlement de beslissing genomen om een lening te verstrekken tot de bouw van een pijpleiding voor het transport van vijf miljoen liter water per dag naar de goudvelden van Western Australia. De pijpleiding, bekend als de Goldfields watervoorziening regeling, werd voltooid in 1903.
  CY O'Connor, Western Australia's eerste ingenieur-in-chief ontwierp en hield toezicht op de bouw van de pijpleiding. Het vervoert water over een afstand van 530 km van Perth naar Kalgoorlie, en wordt door geschiedkundige als een belangrijke factor beschouwd voor de groei van de bevolking en de economie van de staat.
  Na een campagne onder leiding van Forrest, hebben ingezetenen van de Swan River-kolonie gestemd ten gunste van de Federatie, die resulteert dat Western Australia op 1 januari 1901 een officiële staat van Australië is geworden

 • Oude pompgemaal Goldfield waterleiding

  Oude stoom pompgemaal Goldfield waterleiding