Delosgaia

Welkom bij onze Australië 2010 reis

 • Bij ons begint een reis altijd eerst met een simpel idee dat we gaan uitwerken. Voor deze reis naar Australië is dit eerste simpele idee ontstaan op de terugvlucht van 2005. Het begon heel eenvoudig met de vraag: "Waar gaan we de volgende keer in Australië naar toe".

 • Nu is Australië een land waar heel erg veel te zien en te doen is. We waren nu twee keer in het noorden geweest en al snel is besloten om de zuidkust eens te gaan verkennen. Maar wanneer en wat gaan we bekijken? Denk hier niet te licht over, het wat bekijken is sterk afhankelijk van het wanneer. Zuid West Australië bijvoorbeeld staat bekend om zijn uitzonderlijke mooie aparte bloemen en planten. De beste tijd hiervoor is het voorjaar van Australië. Dit komt dan gelijk goed uit met de Right Southern Wales die we willen gaan bekijken. De walvissen verlaten de paaigronden in september en oktober voor de tocht naar hun voedselgebieden in de wateren rond Antarctica.
  In 2009 vonden we in boekwinkel in Groningen een boek met de titel: "Koud bier en krokodillen". Dit boek gaat over een fietser die in 11 maanden Australië is rondgegaan. Het hoofdstuk over de Nullarbor plain sprak ons sterk aan en we wilden dat graag eens zien.

 • Null Arbor Plain

  Null Arbor Plain: boomloze vlakte. Er staat hier werkelijk geen enkele boom

 • Hiermee waren we een heel eind en al snel lazen we over de Great Ocean Road en realiseerden ons dat dit niet ver weg is van de Australiërs die we in 2005 bij Lidgefield hebben leren kennen en waar we nog steeds contact mee hebben.
  De beslissing was snel gemaakt, we gaan van Melbourne naar Perth in het voorjaar van Australië.

  Voorbereiding

  In April 2010 zijn we begonnen met het plannen en regelen van deze reis. Waar wij een hekel aan hebben is het overbodig overstappen en wachten op luchthavens. We hebben daarom gezocht naar de goedkoopste en snelste vlucht naar Melbourne en kwamen uit bij Malaysia Airlines. Deze vlucht is de goedkoopste geweest van onze drie vluchten naar Australië. Een ander voordeel is dat we aan het einde van de middag in Melbourne aankwamen.

 • Great Ocean Road Memorial

  Great Ocean Road, een memorial voor de omgekomen soldaten in de Eerste Wereldoorlog

 • Omdat het weer in het voorjaar in het zuiden van Australië best nog kil en nat kan zijn wilden we een camper met iets meer luxe en comfort dan de twee voorgaande reizen. Apollo Motorhomes bleek de goedkoopste te zijn. Bij Apollo konden we een camper huren met uitgebreide verzekering voor een bedrag waar je bij de andere net een camper kan huren zonder uitgebreide verzekering.
  Nu heb je nog een hotel nodig en wel vlak bij het verhuurkantoor van Apollo Motorhomes. Deze ligt in Melbourne naast de luchthaven en op de website van Apollo Motorhomes staan een aantal namen en adressen van hotels in de buurt.
  Voor Australië is een elektronisch visum nodig, deze vraag je aan op de website van de Australische Immigratiedienst. Dit ging bij ons heel gemakkelijk, op zondagmiddag hebben we het verzoek ingediend en maandagmorgen vroeg zat de bevestiging in onze mailbox.
  Nu was het nog wachten op september totdat we konden gaan pakken voor onze derde reis naar Australië.

 • Port Campbell Camping

  Rechts onze gehuurde RV, links de outback combinatie van Jan en Stewart

 • De vlucht naar Melbourne

  Van Malaysia Airlines vernamen we dat we via de website onze stoelen kunnen reserveren en inchecken. Lijkt gemakkelijk maar dat moet het wel goed gaan. De web check-in voor de vlucht van Kuala Lumpur naar Melbourne lukte niet. Malaysia Airlines in Nederland gebeld en gevraagd wat te doen en we kregen de mededeling dat dit geen probleem was omdat het online inchecken van Amsterdam Schiphol naar Kuala Lumpur gelukt was en men nu op de hoogte was dat onze boeking doorgaat.
  Men verzekerde ons dat we op Schiphol de boardingpass voor het tweede deel kunnen krijgen. Niet dus!
  Op Schiphol aangekomen staan we in het voorste deel van de rij voor het loket voor bagage afgifte.

 • Kuala Lumpur

  Ons vliegtuig naar Melbourne

 • Er zit alleen geen enkel schot in en achter ons groeit de rij heel snel. Het blijkt dat de mensen voorin de rij al een uur bezig zijn met het inchecken. Ze reizen met zijn drieën en de web check-in van hun dochter is klaarblijkelijk niet gelukt. Er komt eindelijk gang in nadat we aan iemand van Malaysia Airlines vragen wat er aan de hand is en waarom het zo lang duurt. Het echtpaar met de dochter wordt uit de rij gehaald en iemand anders gaat hun probleem oppakken. Het meisje is al in tranen uitgebarsten omdat ze denkt dat ze niet mee kan. Malaysia Airlines pakt dit goed op en ze plaatsen haar in businessclass. Al snel zijn wij aan de beurt en wat blijkt: een fout melding in het systeem als onze gegevens voor de vlucht van Kuala Lumpur naar Melbourne worden ingevoerd.
  Moeten we misschien ook maar gaan huilen in de hoop dat we businessclass in mogen? Niet dus!
  We krijgen te horen dat de transferbalie op Kuala Lumpur ons probleem kan oplossen en dat blijkt ook zo te zijn.

 • Aerotrain in Kuala Lumpur

  Aerotrain in een van de aankomst en vertrek hal

 • De vlucht van elf en een half uur naar Kuala Lumpur gaat uitstekend en we landen netjes op tijd. Onderweg is alles vlot en zonder enige problemen gegaan. Het ergste was dat het flight trackingsysteem aan boord niet werkte waardoor we niet kunnen zien waar we zijn. Gelijk na aankomst gaan we op zoek naar de transferbalie waar we de boardingpassen krijgen van onze vlucht naar Melbourne. Daarna is het wachten tot tien uur, de tijd verdoen we met koffiedrinken, rondlopen en een tweet plaatsen.
  De luchthaven van Kuala Lumpur is niet te vergelijken met Singapore. Singapore is een 24-uurs luchthaven en alles is dag en nacht open. De winkels en eetgelegenheden op Kuala Lumpur gaan bij onze aankomst net open. Het is nog heel stil op de luchthaven maar dat verandert snel bij de aankomst van andere vliegtuigen. Rond acht uur gaan de eerste passagiers aan boord van gereedstaande vliegtuigen. Wij vertrekken even over tien vanuit Kuala Lumpur en dat is stipt op tijd.

 • Hotel in Melbourne

  Ons Hotel in Melbourne

Victoria - Place to be

 • Geografisch is Victoria de kleinste staat op het vasteland van Australië. Aan het noordgrens van Victoria ligt New South Wales en aan de westgrens South-Australia. In het zuiden aan de overkant van de Bass Strait ligt Tasmanië. Victoria is de dichtsbevolkte staat van Australië met een sterk gecentraliseerd bevolking. Bijna 75% van de Victorianen wonen in de hoofdstad Melbourne. Volgens historische schattingen leefden 30.000 Aboriginals in het gebied ten tijde van de stichting van de eerste Europese nederzetting in 1830 in Victoria. De ontdekking van goud in 1851 in Ballarat en Warrandyte hebben de staat omgevormd tot een toonaangevende industriële en commerciële centrum in Australië.

 • Vlag en oppervlakte Victoria

  Vlag en oppervlakte Victoria

 • Klimaat

  Victoria heeft ondanks zijn kleine omvang een gevarieerd klimaat. Het varieert van semi-aride gematigd met hete zomers in het noordwesten, tot gematigd en koel langs de kust. Victoria's belangrijkste landkenmerk, de Great Dividing Range, zorgt voor een koeler bergklimaat in het midden van de staat. De winters langs de kust van de staat, met name rond Melbourne, zijn relatief mild.
  De kustvlakte ten zuiden van de Great Dividing Range heeft het mildste klimaat van Victoria. Koele lucht uit de Zuidelijke Oceaan helpt de hitte van de zomer en de kou van de winter te verminderen. Melbourne en andere grote steden bevinden zich in deze gematigde regio.
  De Mallee en Upper Wimmera zijn de warmste streken van Victoria met hete wind die uit nabijgelegen semi-woestijnen waait. De gemiddelde temperatuur is hoger dan 32 ° C in de zomer en 15 ° C in de winter. Behalve op koele bergtoppen zijn de maandtemperaturen in het binnenland 2–7 ° C warmer dan rond Melbourne. Victoria's hoogste maximumtemperatuur van 48,8 ° werd geregistreerd in Hopetoun op 7 februari 2009, dit was tijdens de 2009 hittegolf in het zuidoosten van Australië.

 • Klimaat Victoria

  De klimaat zones van Victoria

 • De Victoriaanse Alpen in het noordoosten zijn het koudste deel van Victoria. De Alpen maken deel uit van het Great Dividing Range-bergsysteem dat zich van oost naar west door het centrum van Victoria uitstrekt. De gemiddelde temperatuur is lager dan 9 ° C in de winter en lager dan 0 ° C in de hoogste delen van het gebied. De laagste minimumtemperatuur van -11,7 ° C van de staat werd geregistreerd bij Omeo op 15 juni 1965 en opnieuw in Falls Creek op 3 juli 1970.
  De regenval in Victoria neemt toe van zuid naar noordoost, met hogere gemiddelden in gebieden op grote hoogte. De gemiddelde jaarlijkse neerslag bedraagt meer dan 1.800 mm in sommige delen van het noordoosten, maar is minder dan 280 mm in de Mallee.
  De regen is het zwaarst in de Otway Ranges en Gippsland in het zuiden van Victoria en in het bergachtige noordoosten. Sneeuw valt over het algemeen alleen in de bergen en heuvels in het midden van de staat. Regen valt het vaakst in de winter, maar in de zomer is er meer neerslag. De regenval is het meest betrouwbaar in Gippsland en het westelijke district, waardoor ze beide toonaangevende landbouwgebieden zijn. Victoria's hoogste geregistreerde dagelijkse regenval was 377,8 mm bij Tidal River in Wilsons Promontory National Park op 23 maart 2011.

 • Rainfall Victoria

  Neerslag verdeling van Victoria

 • Historische ontwikkelingen

  Na de stichting van de kolonie van New South Wales in 1788, is Australië verdeeld in een oostelijke helft met de naam New South Wales en een westelijke helft met de naam New Holland. De laatste onder het bestuur van de koloniale regering in Sydney. De eerste Europese nederzetting in het gebied dat later bekend werd als Victoria zijn in oktober 1803 bij Sullivan Bay opgericht onder leiding van Luitenant-Gouverneur David Collins. De inwoners van de nederzetting bestond uit 308 veroordeelden, 51 mariniers, 17 vrije kolonisten, 12 civiele functionarissen, een missionaris en zijn vrouw. Ze waren gestuurd vanuit Engeland met de HMS Calcutta onder het commando van kapitein Daniel Woodriff. De Fransen waren het gebied aan het verkennen en de grootste angst van de Londonse regering was dat ze eigen nederzettingen zouden stichten en daarmee de Britse rechten op het continent aantasten.

 • Sullivan Bay

  Sullivan Bay

 • De volgende nederzetting in Victoria werd Portland aan de westkust. Melbourne is gesticht in 1835 door John Batman. De streek rond Melbourne stond bekend als de Port Phillip District, een afzonderlijk beheerd deel van New South Wales. In 1851 besloot de Britse regering het gebied af te splitsen van New South Wales en verkondigden de oprichting van de nieuwe kolonie Victoria.
  In 1851 werd goud ontdekt in de buurt van Ballarat en vervolgens bij Bendigo. Later zijn er veel meer ontdekkingen op verschillende locaties in Victoria gedaan. Dit leverde een van de grootste goldrushes op die de wereld ooit gekend heeft. De kolonie groeide snel, zowel in bevolking als economische macht. In tien jaar tijd is de bevolking van Victoria verzevenvoudigd van 76.000 tot 540.000. Allerlei gouden platen werden geproduceerd met inbegrip van de "rijkste ondiepe alluviale goudvelden in de wereld" en het grootste goudklompje. Victoria produceerde in het decennium 1851-1860 20 miljoen ounces goud, dat was indertijd een derde van de output van de wereld.

 • Locatie Portland

  Locatie Portland

 • Uit met name Ierland en China zijn heel veel immigranten naar Australië gekomen om te zoeken naar goud. Veel Chinese mijnwerkers werkten in Victoria, en hun erfenis is vooral sterk in Bendigo en haar omgeving terug te zien. Hoewel er enige racisme tegen hen was gericht, was er geen sprake van enig niveau van anti-Chinees geweld zoals bij de Lambing Flat Riots in New South Wales. Echter er is wel een grote rel bij Buckland Valley in de buurt van Bright in 1857 geweest. De arbeidsomstandigheden op de goudvelden waren slecht en heel onhygiënisch; een uitbraak van tyfus op Buckland Valley in 1854 heeft meer dan 1.000 mijnwerkers het leven gekost met als gevolg een opstand voor betere omstandigheden.
  In 1854 was in Ballarat een gewapende opstand van mijnwerkers tegen de regering van Victoria. De reden waren de gehate mijnbouw belastingen (de "Eureka Stockade"). De opstand is verpletterend neergeslagen door de Britse troepen, maar de ontevredenheid hebben gezorgd dat de koloniale autoriteiten de administratie hebben hervormd en het verlagen van de gehate mijnbouw licentierechten met als gevolg dat de franchise is uitgebreid.

 • Australian Gold Rushes

  Australian Gold Rushes

 • De passage van de Colony of Victoria Act 1855 door het Britse Parlement verleende Victoria het nodige verantwoordelijke gezag om de problemen zelf aan te pakken. Sommige van de leiders van de opstand Eureka zijn lid geworden van het Victoriaanse Parlement.
  In 1901 werd Victoria een staat in het Gemenebest van Australië. Als gevolg van de goudkoorts is Melbourne tegen die tijd uitgegroeid tot het financiële centrum van Australia en Nieuw-Zeeland. Tussen 1901 en 1927 was Melbourne de hoofdstad van Australië met Canberra in aanbouw. Het was tevens de grootste stad in Australië op dat tijdstip en gezien vanuit de bevolkingdichtheid de op één na grootste stad van het Britse Rijk (na Londen). Ondanks dat Melbourne het belangrijke en invloedrijkste financieel centrum van Australië was en de thuisbasis van vele nationale en internationale bedrijven, is het in de jaren 1970 en 1980 langzaam ingehaald door Sydney.

 • Victoria Act van 1855

  Victoria Act van 1855

South Australia - Festival State

 • South Australia is de staat in het centraal-zuidelijke deel van Australië. Het bevat enkele van de meest droge en dorre delen van het Australische continent. De staat heeft een totale oppervlakte van 983.482 vierkante kilometer en is daarmee in grootte de derde van de zes staten en twee territoria.
  Behalve aan Tasmania grenst South Australia aan alle andere staten. Aan de westkant bevindt zich Western Australia, in het noorden Northern Territory. In het noordoosten ligt Queensland, met in het oosten New South Wales, in het zuid-oosten ligt Victoria en ten zuiden van South Australië ligt de Great Australian Bight met de Indische Oceaan. Met meer dan 1,6 miljoen mensen bevat de staat minder dan 8% van de Australische bevolking en staat op de vijfde plaats van de bevolkingsdichtheid. De meerderheid van de bevolking woont in de hoofdstad, Adelaide. Verder woont een groot deel van de rest in de vruchtbare gebieden langs de zuidoostelijke kust en de rivier de Murray.

  Klimaat

  Het zuidelijke deel van de staat heeft een mediterraan klimaat, terwijl de rest van de staat een droog of semi-droog klimaat heeft. Het belangrijkste temperatuurbereik van Zuid-Australië is 29 ° C in januari en 15 ° C in juli. De hoogste maximumtemperatuur werd geregistreerd als 50,7 ° C in Oodnadatta op 2 januari 1960, wat ook de hoogste officiële temperatuur is in Australië. De laagste minimumtemperatuur was -8,2 ° C bij Yongala op 20 juli 1976.

 • Vlag en oppervlakte Southern Australia

  Vlag en oppervlakte Southern Australia

 • Geschiedenis

  De eerste nederzetting van South Australia was Kingscote op Kangaroo Island en wel in juli 1836, vijf maanden voordat Adelaide werd gesticht. In Kingscote is een tijdelijk kampement opgezet voor de zeven schepen met zijn 636 mensen, in afwachting van de selectie van de officiële locatie van de kolonie. Dit is eindelijk de plaats geworden waar zich nu Adelaide bevindt. De eerste immigranten kwamen in november 1836 aan in Holdfast Bay en de officiële ontwikkeling begon op 28 december 1836 met de afkondiging van de stichting van de kolonie in The Old Gum Tree door gouverneur John Hindmarsh. Deze dag staat nu bekend als Proclamation Day en met deze afkondiging is South Australia de enige Australische staat volledig bewoond door vrije kolonisten. De oorsprong van de staat is uniek in Australië, de staat is gesticht als een vrij geplande Britse provincie in plaats van als een strafkamp. Daar is men nog steeds erg trots op.
  Het principe van de nederzettingen was dat van systematische kolonisatie, een theorie aangehangen door Edward Gibbon Wakefield. Het doel was om de provincie te vestigen als een centrum van de beschaving voor het vrije immigranten met veelbelovende civiele vrijheden en religieuze tolerantie. Hoewel de geschiedenis wordt gekenmerkt door economische tegenspoed, bleef South-Australia een staat van politiek innovatie en bruisende culturele activiteiten. Vandaag staat de staat bekend als een land van festivals en goede wijn. De economie richt zich voornamelijk op de landbouw, industrie en mijnbouw en bevat een steeds belangrijker wordende financiële sector.

 • Klimaat typen in South Australia

  De klimaat zones van Southern Australia

 • Historische ontwikkeling

  Het eerste bewijs voor menselijke activiteit in South Australia dateert van 20.000 jaar terug met vuursteen mijnbouw en rock kunst in de Koonalda Cave op de Nullarbor Plain. Houten speren en gereedschappen zijn gemaakt in een gebied in het zuidoosten dat nu bedekt is met veen. Kangaroo Island werd al bewoond lang voordat het eiland aan het einde van de laatste ijstijd door de stijgende zeespiegel is afgesneden van het vaste land.
  De eerste geregistreerde Europese waarneming van de South Australian kust was in 1627 bij het onderzoeken van de kustlijn door het Nederlandse schip de Gulden Zeepaert, aangevoerd door Francois Thijssen. Thijssen noemde zijn ontdekking "Pieter Nuyts Land", naar de persoon aan boord met de hoogste rang van de Oost Indische company. De kustlijn van South Australia is in 1802 voor het eerst in kaart gebracht door Matthew Flinders en Nicolas Baudin.
  Het gebied van de staat South Australia is in 1788 door Groot-Brittannië geclaimd als deel van de kolonie van New South Wales. Hoewel de nieuwe kolonie bijna twee derde van het continent beslaat ontstonden de nederzettingen alleen aan de oostelijke kust en slechts een paar onverschrokken ontdekkingsreizigers waagden zich in het westen van de staat.
  Het duurde meer dan veertig jaar voordat er een serieus voorstel kwam om nederzettingen te vestigen in het zuidwestelijke gedeelte van New South Wales. In 1834 nam het Britse parlement de South Australia Law 1834 (Stichting Act) aan waarin de grenzen van de provincie South Australia zijn vastgelegd. De wet verklaard dat 802.511 vierkante kilometer (309.851 sq mi) zou worden toegekend aan de kolonie en zijn vrije veroordeelden.

 • Koonalda Cave

  Koonalda Cave

 • In tegenstelling tot de rest van Australië, is terra nullius niet van toepassing op de nieuwe provincie. The Letter of Patent gebonden aan de wet die de eigendommen van de Aboriginals vastlegde en erkende stelde dat er geen acties mochten worden ondernomen om de rechten van de Aboriginals te ontnemen. Dit had grote invloed omdat hiermee in feite de Aboriginals en hun nakomelingen werden erkend als inwoners van Groot-Brittannië met alle rechten en plichten. Hoewel de wet de landrechten garandeert voor de inheemse bewoners is dit geheel genegeerd door de South Australian autoriteiten, bedrijven en bewoners.

 • Terra Nullius

  Terra Nullius

 • Het plan was dat de kolonie de ideale belichaming van de beste kwaliteiten van de Britse samenleving zou moeten worden. Dat wil zeggen, er zou geen religieuze discriminatie of werkloosheid zijn en men geloofde dat dit zou resulteren in heel weinig criminaliteit. De ideale samenleving dus en men ging zover dat er geen rekening is gehouden met het onafwendbare.
  In het begin van 1838 werden de kolonisten opgeschrikt van de melding dat ontsnapte veroordeelden uit de oostelijke staten onderweg zijn naar South Australia. De South Australia politie werd later dat jaar gevormd om de gemeenschap te beschermen en te zorgen dat de wet en regelgeving van de overheid gehandhaafd blijft. Op 1 januari 1839 is de eerste gevangenis geopend en wel een hut met twee af te sluiten kamers.
  De huidige vlag van South Australia is op 13 januari 1904 vastgelegd en bestaat uit de Britse blauwe vlag met de badge van de staat. De badge wordt gezien als een Piping Shrike met vleugels gestrekt op een gele schijf. Het verhaal gaat rond dat de badge is ontworpen door Robert Craig van Adelaide's School of Design.
  South Australia voerde in 1861 op beperkte schaal vrouwenkiesrecht in. In 1895 werd het na New Zealand de tweede locatie in de wereld waar het algemeen kiesrecht is ingevoerd en de eerste waarin vrouwen dubbele rechten zijn toegekend voor het actieve en passief kiesrecht.

 • Letter of Patent

  Letter of Patent, South Australia

Western Australia - Golden State

 • De grens van South Australia en Western Australia ligt halverwege de NullArbor plain en alleen de Borderstore laat zien dat hier iets is. Op deze plaats gaat de klok 45 minuten terug en krijg je een strenge controle op contrabande zoals honing, vers fruit en groente en vele andere producten. Dit geeft problemen als je hier niet op bedacht bent.
  Vlak na de Borderstore loopt de weg op een lager niveau en pas veel verder gaat de weg terug naar een hoger niveau. Hierna stijgt de weg ook. Voorbij Norseman moet je beslissen of je links om via Esperance verder naar het westen gaat of rechts om via Kalgoorlie.
  Links om volg je de hele mooie kuststrook naar Cape Leeuwin en Margaret River, deze weg is in het algemeen rustig. Het landschap is vochtig en groen. Rechts om rijd je via Kalgoorlie naar Perth, deze weg is vol met vrachtverkeer en gaat voor een groot deel door de uitlopers van de woestijn
  Beide kanten hebben hun charme en eigen karakter.
  Western Australia (vaak afgekort als WA) is de westelijkste staat van Australië en beslaat een derde deel van het Australische continent. In het noorden en westen ligt de Indische Oceaan, in het zuiden de Great Australian Bight en de Indische Oceaan. Verder bevindt zich in het noordoosten The Northern Territory en in het oosten South Australia. West-Australië is Australië ‘s grootste staat en de twee na grootste sub-nationale entiteit in de wereld. Het heeft 2,2 miljoen inwoners (10% van de totale nationale), 85% hiervan leven in de zuidwesthoek van de staat.
  De hoofdstad van de staat is Perth. De bevolking van West-Australië worden soms aangeduid als sandgropers, de algemene naam van een insect gevonden op zandduinen rond Perth.

 • Vlag en oppervlakte Western Australia

  Vlag en oppervlakte Western Australia

 • Klimaat

  Western Australia kent wel 10 primaire klimaatzones met verder heel veel kleine lokale klimaatzones. Deze klimaatzones zijn aan de plantengroei goed in het landschap te onderscheiden. De hoeveelheid jaarlijkse neerslag bepaald de ligging van de klimaatzones. Het grootste deel van de staat heeft een hot desert klimaat met ten noorden en zuiden de semi-aride zones. In het zuiden en zuidwesten van de staat onderscheiden we diverse mediterrane klimaatzones en in het noorden de Savanna klimaatzone van de Kimberleys

  Historische ontwikkelingen

  De eerste bewoners van Australië kwam circa 40.000 tot 60.000 jaar geleden vanuit het noorden aan op het continent. Gedurende duizenden jaren hebben ze zich verspreid over de gehele landmassa. Bij de komst van de eerste Europese ontdekkingsreizigers in de vroege zeventiende eeuw bewoonden de inheemse Australiërs het gehele continent en leefden van jacht, visvangst en wilde planten (jagers en verzamelaars)
  De eerste Europeaan in West-Australië was de Nederlandse ontdekkingsreiziger Dirk Hartog die op 26 oktober 1616 geland is op wat nu bekend staat als Cape Inscription op Dirk Hartog Island. In de navolgende jaren bezochten verschillende Nederlandse reizigers, meestal onbedoeld de kuststrook. In de late 18e eeuw zijn Britse en Franse verkenners begonnen met het verkennen van de Australische westkust.
  De oorsprong van de huidige staat begon met de oprichting van een Britse nederzetting bij King George Sound in 1826, in 1832 is de naam gewijzigd in Albany. De nederzetting is gesticht in reactie op de Britse zorgen over de mogelijkheid van de vestiging van een Franse kolonie op de kust van West-Australië.
  In 1829 is de Swan River-kolonie opgericht door kapitein James Stirling. In 1832 heeft de Britse kolonie een populatie van 1.500 inwoners bereikt. De kolonie bestond uit twee delen en deze ontwikkelden zich in de Port City of Fremantle en Perth, de huidige hoofdstad van Western Australia. Bevolkingsgroei was traag tot in 1890 belangrijk goud ontdekkingen zijn gedaan in de regio wat nu Kalgoorlie is.

 • Klimaat typen in Western Australia

  De klimaat zones van Western Australia

 • In 1887 is een nieuwe grondwet opgesteld die voorziet in het recht op zelfbestuur en in 1890 is de wet tot zelfbestuur van de kolonie aangenomen door het Britse House of Commons. John Forrest is benoemd tot de eerste Premier van Western Australia.
  In 1896 is in het Western Australian Parlement de beslissing genomen om een lening te verstrekken tot de bouw van een pijpleiding voor het transport van vijf miljoen liter water per dag naar de goudvelden van Western Australia. De pijpleiding, bekend als de Goldfields watervoorziening regeling, werd voltooid in 1903.
  CY O'Connor, Western Australia's eerste ingenieur-in-chief ontwierp en hield toezicht op de bouw van de pijpleiding. Het vervoert water over een afstand van 530 km van Perth naar Kalgoorlie, en wordt door geschiedkundige als een belangrijke factor beschouwd voor de groei van de bevolking en de economie van de staat.
  Na een campagne onder leiding van Forrest, hebben ingezetenen van de Swan River-kolonie gestemd ten gunste van de Federatie, die resulteert dat Western Australia op 1 januari 1901 een officiële staat van Australië is geworden

 • Oude pompgemaal Goldfield waterleiding

  Oude stoom pompgemaal Goldfield waterleiding