Delosgaia

Welkom bij onze Australië 2005 reis

 • In 2005 zijn we voor de tweede keer naar Australië gegaan. Tijdens onze reis in 2000 naar Australië ontstonden al de eerste plannen. We wilden Noord-Australië verder gaan ontdekken, in Kakadu, Litchfield en Catherine Gorge is nog veel meer te zien en we hebben gesproken over de Gibb River Road. Alleen kan je daarmee vier weken vullen?

 • Op een website lazen we over de Savannah Way, een avontuurlijke 4x4 route van Cairns naar Broome. Nu bleek dat wat we in 2000 van Katherine naar Broome hadden gereden deel uitmaakt van de Savannah Way. Dan was het besluit snel genomen, we gaan de Savannah Way van Katherine naar Cairns rijden en we nemen zoveel mogelijk de dirt roads.
  Dat betekende dat we op zoek moeten naar een 4x4 voertuig, we kozen voor de Toyota Landcruiser van Britz Australia. Geen van ons tweeën had enige ervaring met het rijden van een 4x4, een training in Nederland bleek onmogelijk te zijn omdat je zelf een 4x4 moet meenemen en deze hebben we niet.
  We besloten om in mei te gaan, dit was buiten het Australische toeristenseizoen en was goed te regelen met onze werkgevers. Ergens was deze keuze niet verstandig en achteraf blijkt dat we geluk hebben gehad.

 • Savannah way

  Savannah way

 • Meestal is de 4x4 weg tussen Roper Bar en Borroloola pas in juni berijdbaar omdat dan het waterpeil in de verschillende rivieren op dit stuk voldoende gezakt is. Gelukkig voor ons was de Wet van 2004/2005 erg droog met alleen een tropische cycloon in april die net ten noorden van Darwin is langs getrokken. In de laatste week van april hebben we met heel veel regelmaat de diverse Australische websites over de begaanbaarheid van de 4x4 routes bekeken en de 4x4 wegen langs de Carpentaria Gulf waren geen van allen afgesloten. We hebben alleen pech gehad in Kakadu, Jim Jim falls en Twin falls waren de wegen nog niet salti vrij gemaakt en daarmee nog niet toegankelijk.

  Voorbereiding

 • Jim Jim Falls in Kakadu

  Jim Jim Falls in Kakadu

 • Waar we in 2000 alles door een reisbureau hebben laten regelen, zijn we bij deze vakantie zelf aan de gang gegaan. De 4x4 is geregeld door een geëmigreerde Nederlander die als agent voor Britz werkt. De vlucht van Amsterdam naar Darwin is via een Internetsite geregeld. We wilden een dag in Singapore doorbrengen en vrienden van ons in Perth hebben een hotel voor ons geboekt. In Darwin hebben we het zelfde hotel genomen als in 2000 en omdat we pas aan het einde van de nacht aankomen is deze nacht ook geboekt.
  Er kan niets fout gaan en er is ook niets fout gegaan bij de voorbereiding.

  De vlucht naar Singapore

  Bij de vlucht naar Darwin hebben we weer gevlogen met Qantas omdat je weinig anders te kiezen hebt. We zijn nu alleen met KLM naar Frankfurt gevlogen. Bij het inchecken was het nog even opletten dat de bagage tot Singapore is doorgelabeld.

 • Wachten op Changi Airport

  Wachten op Changi Airport

 • We vertrekken wat later omdat een passagier niet kwam opdragen en zijn bagage daarom het vliegtuig uit moest.
  In Frankfurt aangekomen zijn we op zoek gegaan naar een transferbalie maar die hebben we niet kunnen vinden. Uiteindelijk gaan we via de douane eruit en checken weer in bij Quantas. Bij de balie vraagt een Quantas medewerkster of we een transfer maken. Na ons positieve antwoord worden we heel snel meegenomen langs de wachtende rij met bagage. We lopen de douane weer door en zien dan dat bijna alle winkeltjes al dicht zijn. We gaan dan maar bij de Gate zitten. Frankfurt is niet onze luchthaven, saai en niets te beleven. Om 23.15 kunnen we het toestel in. We zitten vrijwel achter in de 747.400 waarbij iedereen zijn eigen TV scherm heeft met alle mogelijkheden van films etc.
  Iets na middernacht vertrekken we. We vlogen via Boekarest, Istanbul, Ankara, Jordaanse woestijn, Saoedi Arabië, Iran, Pakistan, India, en dan ten noorden van Sri Lanka met een directe koers richting Singapore. We komen op tijd in Singapore aan.

 • Wachten op Changi Airport

  Wachten op Changi Airport

Northern Territory - Outback State

 • Het Northern Territory is een federaal territorium van Australië. Het bevat een groot deel van het centrum van het continent en de centrale noordelijke regio's. In het westen vormt de 129ste oostelijke lengtegraad de grens met Western-Australia. In het zuiden vormt de 26ste zuidelijke breedtegraad de grens met South Australia en in het oosten de 138ste oostelijke lengtegraad de grens met Queensland.
  In het noorden bevinden zich de Timorzee, de Arafurazee en de Golf van Carpentaria. Northern Territory is de derde grootste Australische federale divisie met een oppervlakte van meer dan 1,349,129 vierkante kilometer (520,902 vierkante mijl), maar met een bevolking van 227,025 is het de minst bevolkte van Australië's acht belangrijke staten en gebieden.

  Klimaat

  Northern Territory kent vier primaire klimaatzones en verder heel veel kleine lokale klimaatzones. Deze klimaatzones zijn aan de plantengroei goed in het landschap te onderscheiden. Van noord naar zuid zijn savanne, hot en cold semi arid, hot desert. De jaarlijkse hoeveelheid neerslag bepaald de ligging van de klimaatzones.
  Het klimaat van Northern Territory varieert met het seizoen. Van Mei tot en met Oktober spreekt men er van de “Dry”. Deze periode is vaak droog met aangename temperaturen overdag en ‘s nachts. In de desert zijn de nachten in de “the Dry” koud en kan het vriezen. In dit gebied staat dan ook een zeer krachtige zuidoostelijke passaat wind.
  Vanaf september tot de eerste moessonregens (meestal december/januari) spreekt met er over “the Build-Up”. Het is dan heet tot zeer heet met grote luchtvochtigheid tot wel 95% “The Wet” is van december tot en met april en zijn gekarakteriseerd door zware moessonregens die zwaar en langdurig kunnen zijn. Het is dan warm tot heet, de regens hebben een behoorlijk afkoelend effect. In “The Wet” regent het zeer regelmatig in de savanne zone en kan het ook regenen in de andere drie zones, wel vaak minder en korter.

 • Vlag en oppervlakte Northern Territory

  Vlag en oppervlakte Northern Territory

 • Historie

  De geschiedenis van het Noordelijk Territorium begon meer dan 40.000 jaar geleden met de vestiging van de autochtone Australiërs in het gebied. Vanaf de 18e eeuw bezochten Makassan handelaren vanuit Sulawesi het gebied en dreven handel met de inheemse bevolking van het Northern Territory. Er zijn aanwijzingen dat men al vanaf de 15de eeuw in Northern Territory kwam.
  De kust van het grondgebied werd in de 17e eeuw voor het eerst door Europeanen gezien. De Britten waren de eerste Europeanen die in de 19e eeuw pogingen ondernamen om zich in de kustregio’s te vestigen. Geen van deze pogingen waren succesvol tot de stichting van een nederzetting bij Port Darwin in 1869. Vandaag is de economie is gebaseerd op het toerisme, met name Kakadu Nationaal Park in de Top-End en de Uluru-Kata Tjuta Nationaal Park (Ayers Rock) in Centraal-Australië, en mijnbouw.
  De hoofdstad is Darwin. De bevolking is niet geconcentreerd in kustregio's maar langs de Stuart Highway. De andere belangrijke nederzettingen zijn (in volgorde van grootte), Alice Springs, Katherine, Nhulunbuy en Tennant Creek.
  Bewoners van het Noordelijk Territorium staan bekend als 'Territorians'.
  Autochtone Australiërs hebben in het huidige gebied van het Noordelijk Territorium naar schatting al 40.000 jaar gewoond, en al vijfhonderd jaar voor dat de eerste West Europeanen naar het gebied kwamen bestonden er al uitgebreide seizoensgebonden handelsbetrekkingen tussen hen en de volkeren van wat nu Indonesië is.
  Na de komst van de Britten zijn er vier pogingen geweest om nederzetting te stichten in de barre omgeving van de noordelijke kust, drie hiervan zijn door honger en wanhoop mislukt. Het Noordelijk territorium behoorde van 1825 tot 1863 tot New South Wales. In de periode van februari tot December 1846 maakte het deel uit van de kortstondige kolonie van Noord-Australië. Het werd daarna onderdeel van Zuid-Australië van 1863 tot 1911. Onder dit bestuur is van 1870 tot 1872 de overland telegraph lijn gelegd.
  In de periode van 1883 tot 1889 is een spoorlijn aangelegd tussen Palmerston en Pine Creek. In deze tijd was de economie gebaseerd op veeteelt en mijnbouw en in 1911 waren 513,000 stuks vee in Northern Territory. Victoria rivier Downs was op een gegeven moment het grootste veestation in de wereld. Goud werd gevonden in 1872 in Grove Hill, later in Pine Creek, Brocks Creek en Burrundi en koper is gevonden bij de Daly rivier.

 • Klimaat NT

  De klimaat zones van Northern Territory

 • Op 1 januari 1911 is het Northern Territory afgescheiden van Zuid-Australië en overgedragen aan de controle van de Commonwealth. Lang heeft men getwijfeld aan het bestaansrecht van Northern Territory en er zijn zelfs suggesties geweest om het gebied over te dragen aan een andere land.
  Voor de periode van 1927 en 1931 is Northern Territory opgedeeld geweest in twee delen, Noord-Australië en Centraal-Australië, met de grens op de 20e graad zuiderbreedte. Kort hierna zijn delen van het Noordelijk Territorium in het Kimberley Plan beschouwd als een mogelijke site voor de oprichting van een joods thuisland, begrijpelijkerwijs beschouwd als de "Unpromised Land".
  Tijdens de Tweede Wereldoorlog, is het grootste deel van de Top-End geplaatst onder een militaire regering. Dit is de enige keer sinds de oprichting van de Federatie dat een Australische staat of grondgebied onder militaire controle is geweest. Na de oorlog is de controle over het hele gebied weer teruggegeven aan het Gemenebest.

 • Ruïnes Port Essington Couburg Peninsula

  Ruïnes Port Essington Couburg Peninsula

 • Autochtone Australiërs hebben lang gevochten voor rechten op eerlijke lonen en land. Een belangrijke gebeurtenis in deze strijd was de staking en het weglopen van de Gurindji mensen bij Golf Hill vee Station in 1966. In februari 1973 heeft de Commonwealth-regering van Gough Whitlam de Woodward Royal Commission ingesteld om te onderzoeken hoe de landrechten van de Aboriginals in Northern Territory kunnen worden ingewilligd. Het eerste verslag van de commissie in juli 1973 beveelt aan om een Central Land Council en een Northern Land Council te laten vaststellen wat de eisen en rechten van de Aboriginals zijn. Op basis van het verslag van de Royal Commission is een Land Rights Bill was opgesteld, maar de regering Whitlam heeft deze verworpen voordat het werd aangenomen.
  De Aboriginal Land Rights (Northern Territory) Act 1976 werd door de regering Fraser uiteindelijk aangenomen op 16 december 1976 en is van kracht geworden op de volgende Australia Day (26 januari 1977).

 • Wavehill protest walk tegen de onderdrukking

  Wavehill protest walk tegen de onderdrukking van de autochtone Australiërs (Aboriginals)

Queensland - Sunshine State

 • Queensland is de noord-oostelijke staat van Australië. Het wordt begrensd door de Northern Territory in het westen, South-Australia naar het zuid-westen en New South Wales in het zuiden. In het oosten wordt Queensland begrensd door de Coral Sea en de Stille Oceaan. Queensland is op West Australië na de grootste staat van Australië en de op twee na dichtstbevolkte.
  Gebaseerd op verschillende dateringsmethoden is het gebied tussen 40000 en 60000 jaar geleden voor het eerst bewoond door inheemse Australiërs en Torres Strait Islanders. Later werd Queensland een Britse kroonkolonie, afgescheiden van New South Wales op 6 juni 1859. Deze dag wordt nog steeds state-breed gevierd als Queensland Day.
  Het gebied rond de huidige hoofdstad Brisbane was oorspronkelijk de Moreton Bay strafkolonie, bedoeld als een plaats voor recidiverende veroordeelden die in overtreding zijn gegaan tijdens het uitdienen van hun straf in New South Wales. De staat heeft later mensen aangemoedigd voor vrije vestiging, en vandaag de dag wordt de Queensland economie gedomineerd door de landbouw-, toeristische en natuurlijke hulpbronnen sectoren.
  De bevolking van de staat is geconcentreerd in Zuidoost-Queensland, incluisef Brisbane, Logan City, Redland City, Ipswich, Toowoomba, en de Gold Coast en Sunshine Coast omvat. Andere belangrijke bewoningsgebieden zijn Cairns, Townsville, Mackay, Rockhampton, Bundaberg, Hervey Bay, Ingham en Mount Isa.
  Queensland wordt om het warme weer, ook wel de Sunshine State genoemd en ook omdat aanzienlijk deel van de staat in de tropen ligt.

 • Vlag en oppervlakte Queensland

  Vlag en oppervlakte Queensland

 • Klimaat

  Queensland kent wel negen primaire klimaatzones met verder heel veel kleine lokale klimaatzones. Deze klimaatzones zijn aan de plantengroei goed in het landschap te onderscheiden. De jaarlijkse hoeveelheid neerslag bepaald de ligging van de klimaatzones.
  De klimaatzones lopen van rainforest en monsoon langs de kust bij Cairns tot oceanic en subtropical meer naar het zuiden. Het kustgebergte is eenn van de redenen dat het klimaat hier vochtig en warm tot heet is. Noordelijke langs de kust naar Cape York en langs de kust van de Golf van Carpentaria is het klimaat van het type Savanna, uitgestrekte grasvelden en daarmee perfect cattle country.
  Meer het binnenland in gaat het klimaat over van semi-arid naar desert.

  Geschiedenis

  De geschiedenis van Queensland omvat duizenden jaren die zowel een lange inheemse aanwezigheid en de bewogen tijden na de stichting van Europese koloniën.
  Volgens ramingen is het gebied door inheemse Australiërs ongeveer 40.000 jaar geleden voor het eerst bewoond en werd de noord-oostelijke Australische regio eerst onderzocht door Nederlandse, Portugese en Franse zeevaarders. In 1770 heeft James Cook het gebied ontdekt en in kaart gebracht. De Australische Partij van de Arbeid heeft zijn oorsprong als een formele organisatie in Queensland en de stad Barcaldine is de symbolische geboorteplaats van de partij. De staat is getuige geweest van grens oorlog tussen Europese kolonisten en inheemse bewoners, alsmede de inzet van goedkope Kanaka arbeidskrachten afkomstig uit de Stille Zuidzee. In juni 2009 was het 150-jarig geleden dat de staat is opgericht los van New South Wales.

 • Klimaat typen in Queensland

  De klimaat zones van Queensland