Delosgaia

Welkom bij onze Australië reis van Darwin naar Perth.

 • In 2000 hebben we onze eerste vakantiereis buiten Europa gemaakt. De plannen voor deze reis zijn ontstaan uit een idee om vrienden te bezoeken in Perth, Australië. Als je dan toch de verre reis naar Australië maakt wil je gelijk ook wat meer van het land zien. Je leest, zoekt op het Internet en vraagt informatie bij een lokaal reisbureau. Je onderzoekt waar je buiten de omgeving van Perth naar toe wilt en wat de beste tijd van het jaar is. Al snel kwam het plan om van Perth naar Darwin te gaan, dat bleek problematisch te zijn door het jaargetijde. In de tijd dat het in Perth zomer is, is het regentijd in het noorden. Daarbij heb je dan te maken met tropische cyclonen.

 • We besloten om in september van Darwin naar Perth te gaan, dan hadden we geen last van de build-up naar de regentijd. Uiteindelijk werd dit oktober heen vliegen omdat er door de Olympische spelen in Sydney geen vliegtuigstoelen meer beschikbaar waren van Europa naar Singapore.

  Voorbereiding

  In de voorbereiding van deze reis hebben we verschillende mogelijkheden van transport bekeken waaronder met de auto van Darwin naar Adelaide en dan met de trein naar Perth. De trein bleek echter behoorlijk prijzig te zijn. We zijn uiteindelijk met een camper van Darwin naar Perth gegaan. Daarbij wilden we eigenlijk met een 4WD (4x4) gaan omdat we de Gibbs River Road wilde gaan rijden. Een reisorganisatie in Fremantle gespecialiseerd in avontuurlijke reizen raadde dit af omdat het (volgens hun) in september elke dag regent in het noorden en de wegen dan werden afgesloten.

 • Voorbereiding

  Alles klaar voor onze eerste reis naar Australië

 • We lieten dit plan vallen en namen een standaard kleine Hertz camper. We hebben in het noorden buiten de omgeving van Darwin geen regen gehad en het afsluiten van wegen valt wel mee. Het moet dan wel heel erg regenen. Het avontuurlijke van dit reisbureau moeten we maar niet serieus nemen, ze zijn waarschijnlijk nooit in het noorden geweest.
  Omdat we nog geen ervaring hadden met de planning en boeking van dit soort reizen hebben we de vlucht, het hotel in Darwin en de camper door een lokaal reisbureau in Nederland laten regelen. Dat hebben ze uitstekend gedaan.

  De vlucht naar Singapore

  Bij dit eerste bezoek aan Australië hebben we gevlogen met Qantas over London naar Singapore. London Heathrow wordt door velen gezien als een ramp en dat is best te begrijpen als je van de ene terminal naar de ander moet. Gelukkig vlogen we met British Airways naar London Heathrow en Qantas maakt gebruik van hetzelfde terminal gebouw.
  Vanaf Heathrow vlogen we over België en Duitsland richting de Krim. Daarna over Afghanistan en Pakistan naar India. Aan de zuidkant van de Himalaya is het vliegtuig tussen een aantal tropische onweersbuien door gevlogen. Dat is een magnifiek gezicht, zelf vlieg je op 11 km hoogte en de onweersbuien steken nog ver boven je uit tot wel 15 km hoogte.
  We zijn precies op tijd in Singapore geland (17:30 lokale tijd) en de zon gaat dan net onder. Het vliegveld Changi is groot en mooi, buiten is het warm (28°C) en vochtig. Changi is één van die vliegvelden waar het een genoegen is om even rond te wandelen om te genieten van de winkels, bars, cafes restaurants en bandjes die hier 24 uur per dag optreden.
  Voor het vliegen naar Darwin waren er voor ons maar twee serieuze mogelijkheden, of je vliegt met Qantas of je vliegt met Garuda Airways. Garuda Airways staat niet echt goed bekend om zijn veiligheid en Garuda betekent ook een aantal extra tussenstops voor ons. Bleef alleen Qantas over. Qantas vliegt één keer per dag vanuit Singapore op Darwin, aankomst 04:35 in de morgen.
  De wachttijd op Singapore voor onze vlucht naar Darwin was vier uur. Op Changi is er gelukkig veel te zien en te doen en daarom viel de wacht tijd wel mee. We vertrokken op tijd.

 • Waterval op Changi Airport

  Changi Airport met de bekende waterval, waarschijnlijk de enige luchthaven met een waterval

 • De vlucht naar Darwin

  Het vliegtuig was een ouder type Boeing 737 en lang niet vol. Stoelen hadden hun beste tijd gehad en het vliegtuig maakte veel lawaai. De aankomst in Darwin was vroeg in de morgen, en de temperatuur op 600 meter hoogte was 31°C. Dit is heel normaal in oktober gedurende de built-up naar de natte tijd. Het vliegveld in Darwin had in 2000 het uiterlijk van een provinciaal vliegveld, we waren heel snel en zonder enig probleem door de douane. Het eerste wat we deden was pinnen in een ATM, deze stond toen nog in de hal en was niet te missen en even naar huis bellen dat we in Darwin staan. In Nederland was het elf uur in de avond van de vorige dag. Daarna naar het hotel.

Northern Territory - Outback State

 • Het Northern Territory is een federaal territorium van Australië. Het bevat een groot deel van het centrum van het continent en de centrale noordelijke regio's. In het westen vormt de 129ste oostelijke lengtegraad de grens met Western-Australia. In het zuiden vormt de 26ste zuidelijke breedtegraad de grens met South Australia en in het oosten de 138ste oostelijke lengtegraad de grens met Queensland.
  In het noorden bevinden zich de Timorzee, de Arafurazee en de Golf van Carpentaria. Northern Territory is de derde grootste Australische federale divisie met een oppervlakte van meer dan 1,349,129 vierkante kilometer (520,902 vierkante mijl), maar met een bevolking van 227,025 is het de minst bevolkte van Australië's acht belangrijke staten en gebieden.

  Klimaat

  Northern Territory kent vier primaire klimaatzones en verder heel veel kleine lokale klimaatzones. Deze klimaatzones zijn aan de plantengroei goed in het landschap te onderscheiden. Van noord naar zuid zijn savanne, hot en cold semi arid, hot desert. De jaarlijkse hoeveelheid neerslag bepaald de ligging van de klimaatzones.
  Het klimaat van Northern Territory varieert met het seizoen. Van Mei tot en met Oktober spreekt men er van de “Dry”. Deze periode is vaak droog met aangename temperaturen overdag en ‘s nachts. In de desert zijn de nachten in de “the Dry” koud en kan het vriezen. In dit gebied staat dan ook een zeer krachtige zuidoostelijke passaat wind.
  Vanaf september tot de eerste moessonregens (meestal december/januari) spreekt met er over “the Build-Up”. Het is dan heet tot zeer heet met grote luchtvochtigheid tot wel 95% “The Wet” is van december tot en met april en zijn gekarakteriseerd door zware moessonregens die zwaar en langdurig kunnen zijn. Het is dan warm tot heet, de regens hebben een behoorlijk afkoelend effect. In “The Wet” regent het zeer regelmatig in de savanne zone en kan het ook regenen in de andere drie zones, wel vaak minder en korter.

 • Vlag en oppervlakte Northern Territory

  Vlag en oppervlakte Northern Territory

 • Historie

  De geschiedenis van het Noordelijk Territorium begon meer dan 40.000 jaar geleden met de vestiging van de autochtone Australiërs in het gebied. Vanaf de 18e eeuw bezochten Makassan handelaren vanuit Sulawesi het gebied en dreven handel met de inheemse bevolking van het Northern Territory. Er zijn aanwijzingen dat men al vanaf de 15de eeuw in Northern Territory kwam.
  De kust van het grondgebied werd in de 17e eeuw voor het eerst door Europeanen gezien. De Britten waren de eerste Europeanen die in de 19e eeuw pogingen ondernamen om zich in de kustregio’s te vestigen. Geen van deze pogingen waren succesvol tot de stichting van een nederzetting bij Port Darwin in 1869. Vandaag is de economie is gebaseerd op het toerisme, met name Kakadu Nationaal Park in de Top-End en de Uluru-Kata Tjuta Nationaal Park (Ayers Rock) in Centraal-Australië, en mijnbouw.
  De hoofdstad is Darwin. De bevolking is niet geconcentreerd in kustregio's maar langs de Stuart Highway. De andere belangrijke nederzettingen zijn (in volgorde van grootte), Alice Springs, Katherine, Nhulunbuy en Tennant Creek.
  Bewoners van het Noordelijk Territorium staan bekend als 'Territorians'Autochtone Australiërs hebben in het huidige gebied van het Noordelijk Territorium naar schatting al 40.000 jaar gewoond, en al vijfhonderd jaar voor dat de eerste West Europeanen naar het gebied kwamen bestonden er al uitgebreide seizoensgebonden handelsbetrekkingen tussen hen en de volkeren van wat nu Indonesië is.
  Na de komst van de Britten zijn er vier pogingen geweest om nederzetting te stichten in de barre omgeving van de noordelijke kust, drie hiervan zijn door honger en wanhoop mislukt. Het Noordelijk territorium behoorde van 1825 tot 1863 tot New South Wales. Voor de peridoe van februari tot December 1846 maakte het deel uit van de kortstondige kolonie van Noord-Australië. Het werd daarna onderdeel van Zuid-Australië van 1863 tot 1911. Onder dit bestuur is van 1870 tot 1872 de overland telegraph lijn gelegd.
  In de periode van 1883 tot 1889 is een spoorlijn aangelegd tussen Palmerston en Pine Creek. In deze tijd was de economie gebaseerd op veeteelt en mijnbouw en in 1911 waren 513,000 stuks vee in Northern Territory. Victoria rivier Downs was op een gegeven moment het grootste veestation in de wereld. Goud werd gevonden in 1872 in Grove Hill, later in Pine Creek, Brocks Creek en Burrundi en koper is gevonden bij de Daly rivier.

 • Klimaat Typen, NT

  De klimaat zones van Northern Territory

 • Op 1 januari 1911 is het Northern Territory afgescheiden van Zuid-Australië en overgedragen aan de controle van de Commonwealth. Lang heeft men getwijfeld aan het bestaansrecht van Northern Territory en er zijn zelfs suggesties geweest om het gebied over te dragen aan een andere land.
  Voor de periode van 1927 en 1931 is Northern Territory opgedeeld geweest in twee delen, Noord-Australië en Centraal-Australië, met de grens op de 20e graad zuiderbreedte. Kort hierna zijn delen van het Noordelijk Territorium in het Kimberley Plan beschouwd als een mogelijke site voor de oprichting van een joods thuisland, begrijpelijkerwijs beschouwd als de "Unpromised Land".
  Tijdens de Tweede Wereldoorlog, is het grootste deel van de Top-End geplaatst onder een militaire regering. Dit is de enige keer sinds de oprichting van de Federatie dat een Australische staat of grondgebied onder militaire controle is geweest. Na de oorlog is de controle over het hele gebied weer teruggegeven aan het Gemenebest.

 • Ruïnes Port Essington Couburg Peninsula

  Ruïnes Port Essington Couburg Peninsula

 • Autochtone Australiërs hebben lang gevochten voor rechten op eerlijke lonen en land. Een belangrijke gebeurtenis in deze strijd was de staking en het weglopen van de Gurindji mensen bij Golf Hill vee Station in 1966. In februari 1973 heeft de Commonwealth-regering van Gough Whitlam de Woodward Royal Commission ingesteld om te onderzoeken hoe de landrechten van de Aboriginals in Northern Territory kunnen worden ingewilligd. Het eerste verslag van de commissie in juli 1973 beveelt aan om een Central Land Council en een Northern Land Council te laten vaststellen wat de eisen en rechten van de Aboriginals zijn. Op basis van het verslag van de Royal Commission is een Land Rights Bill was opgesteld, maar de regering Whitlam heeft deze verworpen voordat het werd aangenomen.
  De Aboriginal Land Rights (Northern Territory) Act 1976 werd door de regering Fraser uiteindelijk aangenomen op 16 december 1976 en is van kracht geworden op de volgende Australia Day (26 januari 1977).

 • Wavehill protest walk tegen de onderdrukking

  Wavehill protest walk tegen de onderdrukking van de autochtone Australiërs (Aboriginals)

Western Australia - Golden State

 • West-Australië (vaak afgekort als WA) is de westelijkste staat van Australië en beslaat een derde deel van het Australische continent. In het noorden en westen ligt de Indische Oceaan, in het zuiden de Great Australian Bight en de Indische Oceaan. Verder bevindt zich in het noordoosten The Northern Territory en in het oosten South Australia. West-Australië is Australië ‘s grootste staat en de tweede grootste sub-nationale entiteit in de wereld. Het heeft 2,2 miljoen inwoners (10% van de totale nationale), 85% hiervan leven in de zuidwesthoek van de staat.
  De hoofdstad van de staat is Perth. De bevolking van West-Australië worden soms aangeduid als sandgropers, de algemene naam van een insect gevonden op zandduinen rond Perth.

  Klimaat

  Western Australia kent wel 10 primaire klimaatzones met verder heel veel kleine lokale klimaatzones. Deze klimaatzones zijn aan de plantengroei goed in het landschap te onderscheiden. De hoeveelheid jaarlijkse neerslag bepaald de ligging van de klimaatzones.
  Het grootste deel van de staat heeft een hot desert klimaat met ten noorden en zuiden de semi-aride zones. In het zuiden en zuidwesten van de staat onderscheiden we diverse mediterrane klimaatzones en in het noorden de Savanna klimaatzone van de Kimberleys

  Geschiedenis

 • Vlag en oppervlakte Western Australia

  Vlag en oppervlakte Western Australia

 • De eerste bewoners van Australië kwam circa 40.000 tot 60.000 jaar geleden vanuit het noorden aan op het continent. Gedurende duizenden jaren hebben ze zich verspreid over de gehele landmassa. Bij de komst van de eerste Europese ontdekkingsreizigers in de vroege zeventiende eeuw bewoonden de inheemse Australiërs het gehele continent en leefden van jacht, visvangst en wilde planten (jagers en verzamelaars).
  De eerste Europeaan in West-Australië was de Nederlandse ontdekkingsreiziger Dirk Hartog die op 26 oktober 1616 geland is op wat nu bekend staat als Cape Inscription op Dirk Hartog Island. In de navolgende jaren bezochten verschillende Nederlandse reizigers, meestal onbedoeld de kuststrook. In de late 18e eeuw zijn Britse en Franse verkenners begonnen met het verkennen van de Australische westkust.
  De oorsprong van de huidige staat begon met de oprichting van een Britse nederzetting bij King George Sound in 1826, in 1832 is de naam gewijzigd in Albany. De nederzetting is gesticht in reactie op de Britse zorgen over de mogelijkheid van de vestiging van een Franse kolonie op de kust van West-Australië.
  In 1829 is de Swan River-kolonie opgericht door kapitein James Stirling. In 1832 heeft de Britse kolonie een populatie van 1.500 inwoners bereikt. De kolonie bestond uit twee delen en deze ontwikkelden zich in de Port City of Fremantle en Perth, de huidige hoofdstad van Western Australia. Bevolkingsgroei was traag tot in 1890 belangrijk goud ontdekkingen zijn gedaan in de regio wat nu Kalgoorlie is.
  In 1887 is een nieuwe grondwet opgesteld die voorziet in het recht op zelfbestuur en in 1890 is de wet tot zelfbestuur van de kolonie aangenomen door het Britse House of Commons. John Forrest is benoemd tot de eerste Premier van Western Australia.
  In 1896 is in het Western Australian Parlement de beslissing genomen om een lening te verstrekken tot de bouw van een pijpleiding voor het transport van vijf miljoen liter water per dag naar de goudvelden van Western Australia. De pijpleiding, bekend als de Goldfields watervoorziening regeling, werd voltooid in 1903. CY O'Connor, Western Australia's eerste ingenieur-in-chief ontwierp en hield toezicht op de bouw van de pijpleiding. Het vervoert water over een afstand van 530 km van Perth naar Kalgoorlie, en wordt door geschiedkundige als een belangrijke factor beschouwd voor de groei van de bevolking en de economie van de staat.
  Na een campagne onder leiding van Forrest, hebben ingezetenen van de Swan River-kolonie gestemd ten gunste van de Federatie, die resulteert dat Western Australia op 1 januari 1901 een officiële staat van Australië is geworden.

 • Klimaat Typen WA

  De klimaat zones van Western Australia