Delosgaia

Welkom bij de Australian Adventure Drive

 • Wat is de Savannah Way?

  • Savannah Way is de Australian Adventure Drive in subtropisch Australië. De route loopt van Cairns in Queensland naar Broom in West Australië en gaat door het oude goudgebied en cattle country van Queensland, verder door de kustregio van Northern Territory, langs het Aboriginal gebied van Arnhem land en door de Outback van West Australia. De gehele route is af te leggen op geasfalteerde wegen maar ook bijna volledig op dirt roads. Neem wel de tijd, drie weken zoals beschreven in een verslag van Wereldcontact is veel te kort.

  • Krokodil in Wyndham

   Savannah Way

  • De Savannah Way van Broom naar Wyndham volgt de geheel geasfalteerde Victoria Highway maar het is altijd mogelijk om de Gibb River Road te gaan volgen. Dit is een dirt road die dwars door de Kimberley gaat en is aangelegd voor de roadtrains om de veestations in de Kimberley te bevoorraden en vee op te halen. Het is een middelzwaar stuk en vaak lees je op websites dat het minder zwaar is dan de Nathan River road tussen Roper Bar en Borroloola. Langs de Victoria Highway zijn de plaatsen Fitzroy Crossing en Turkey Creek zeker de moeite van een bezoek waard. Bij Fitzroy Crossing heb je de Feike George en de toegang naar Tunnel Creek National Park. Vanuit Turkey Creek zijn helikoptervluchten naar de Bungle Bungle National Park te maken en dit is ook een goed uitgangspunt om de Victoria Highway te verlaten voor een 4x4 rit naar het Bungle Bungle National Park.

   Wyndham

  • Krokodil in Wyndham

   Krokodil in Wyndham

  • Vanuit Wyndham volgt de Savannah Way de Victoria Highway tot aan Katherine. Vlak na Kununurra is de staatsgrens met Northern Territory en de klok gaat daar 1½ uur vooruit. Verder op is Timber Creek, een plaats die goed profiteert van de Savannah Way. De camping ligt achter de lokale benzine pomp met supermarkt en ligt er goed bij. Katherine is een uitstekende locatie om even te stoppen voor een bezoek aan Katherine Gorge. De stad heeft een hele grote Mall met ernaast de toerist informatie. Een bezoek hieraan is zeer zeker aan te bevelen in verband met de Nathan River Road van Roper Bar naar Borroloola. Dit stuk wordt als een van de zwaarste onderdelen beschouwd van de gehele Savannah Way.

   Roper Bar

   Vanaf Katherine gaat de Savannah Way naar het zuiden tot Mataranka en volgt daarna de Roper Highway tot Roper Bar. Mataranka heeft een uitstekende camping vlak bij de Thermal Pool met Stevie hole en Mataranka falls. Mataranka is de laatste plaats om voor een redelijke prijs te tanken en inkopen te doen. Roper Bar heeft een store maar de brandstofprijzen zijn daar zo een beetje de hoogste van Australië. Vlak bij de store is een camping met bijna alleen vissers.

  • Nathan River Road

   Nathan River Road tussen Roperbar en Borroloola

  • De Roper Highway is over 300km een single lane asfaltweg en is uitstekend te rijden. De laatste 100km gaat de weg over in een dirt road maar is nog steeds van goede kwaliteit. Vanaf Roper Bar tot aan Borroloola volgt de Savannah Way de Nathan River Road. Hier rijden alleen Savannah Way gangers en vissers. Dit zal minder gaan worden omdat de gehele kustzone weer onder het beheer van Aboriginals staat, zoals het ook hoort want de Aboriginals hebben altijd in dit gebied geleefd. De kans bestaat dat een deel van de Nathan River Road, maar in ieder geval de vislocaties alleen nog maar met een permit te bereiken zijn.

   Borroloola

   Het is mogelijk om de Nathan River Road te mijden. Volg daarvoor vanaf Mataranka de Stuart Highway tot aan Daly Waters en ga daar naar het oosten via de Carpentaria Highway. Deze is te volgen tot Borroloola. Op een gegeven moment komt de Nathan River Road van links. Met een kleine onderbreking in Burketown bestaat de weg vanaf Borroloola tot Normanton uit een dirt road. Deze wordt goed onderhouden en is prima te rijden.
   Borroloola ligt in de wetlands en is een afgelegen visserscommunity. De plaats wordt vaak als uitgangspunt voor Barramundi visexpedities gebruikt. In het regenseizoen is Borroloola vaak van de buitenwereld afgesloten, de plaats is dan alleen per vliegtuig te bereiken.

  • Hells Gate, roadhouse tussen Borroloola en Burketown

   Hells Gate, roadhouse tussen Borroloola en Burketown

  • Burketown ligt op de overgang van de wetlands en de graslanden van de Australische savanne. Dit gebied is Cattle Country en dat is heel goed te zien op de alternatieve Savannah Way naar Gregory Downs en Lawn Hill.

   Normanton

   Als het rijden op de dirt roads niet mogelijk is, is het nodig om vanuit Borroloola terug te rijden over de Carpentaria Highway om dan vervolgens bij Cape Crawford de Tablelands Highway naar het zuiden te volgen tot de junction met de Barkly Highway. Deze highway moet daarna naar het oosten worden genomen tot aan Cloncurry om dan de Burke Development Road naar Normanton te nemen. Vanaf Normanton tot aan Cairns is de weg geheel geasfalteerd. Voor het stuk vanaf Normanton bestaat ook de mogelijkheid om het vervolg van de Burke Development Road te nemen tot aan Mareeba. Deze route bestaat bijna geheel uit dirt roads.

  • Lawn hill

   Gorges van Lawn Hill

  • Gold country

   Langs de asfaltweg van Normanton naar Cairns zijn heel veel leuke kleine historische plaatsjes te bezoeken. Vooral Croydon, Cobbold Gorge, en Undara Volcanic Park zijn zeer zeker een bezoek waard. Het laatste stuk van de Savannah Way gaat over de Kennedy Highway tot aan Atherton. De route daalt daar af naar de kust en dan richting Cairns. Het eerste stuk van de Kennedy Highway is voornamelijk single lane, alleen bij die plaatsen waar de weg over de kam van een heuvel klimt, is een tweede baan aangelegd. Vanaf Mount Garnet wordt de weg drukker en nadert de toppen van Tablelands. Aan de andere kant van de top is het klimaat een stuk vochtiger.