Delosgaia

Pilbara: Port Hedland naar Tom Price

 • We staan in Port Hedland op een Big 4 Camping en willen naar Tom Price gaan. Dit is een afwijking van onze eerder geplande route. Tom Price is de grootste ijzermijn van Australië en een van de grootste van de wereld. Hiervoor verlaten we highway 1 en nemen highway 95. Dit is nog steeds de Great Northern Highway, de highway 1 heet vanaf Port Hedland Northwest Coastal Highway. We volgen de highway 95 tot de afslag naar Tom Price.

 • Bij de Munlina (Audiska) Roadhouse is de afslag naar Wittenoom, dit is een ghosttown door natuurlijk asbest. Asbest is een mineraal dat behoort tot de groep van de amfibolen en komt voor in metamorf gesteente. Rondom Wittenoom zijn heel veel groeven waar de asbest werd ontgonnen. Wegens de grote gezondheidsproblemen dat asbest met zich mee draagt is men gestopt met de ontginning en zijn de dorpen in de streek verlaten.
  Bij het Audiska Roadhouse vragen we of het bezoekerscentrum van het Karijina National park nog open is, volgens de Lonely Planet zou het bezoekerscentrum nog open moeten zijn maar in de Roadhouse vertellen ze dat het 1 oktober sluit. We gaan toch kijken en rijden het park in, toegang Aus$9. Het bezoekerscentrum is daadwerkelijk gesloten. We rijden nog wat door maar de weg is heel slecht, net een washbord en we besluiten om te draaien en verder te gaan naar Tom Price.

 • Weg door het Karijini National Park

  Karijini Drive door het Karijini National Park

 • Tom Price

  Bij aankomst in Tom Price zoeken we gelijk de camping op en bij de receptie zien we een bericht over een excursie naar de ijzermijn. Men kan ons niet vertellen wanneer er een excursie gaat plaatsvinden, daarvoor moeten we naar de tourist information in de stad. Dat doen we gelijk en we geven ons op voor de eerste volgende excursie. We vragen of er nog tours naar het Karijina National Park gaan plaatsvinden. Over drie dagen staat er een in de planning, er moeten minimaal vier aanmeldingen zijn en op het moment heeft precies een persoon zich opgegeven voor de tour. Als we mee willen moeten we nog twee extra dagen in Tom Price blijven, dit wordt even goed nadenken

 • Gala's op Tom Price campsite

  Gala's op Tom Price campsite

 • De plaats en de mijn zijn genoemd naar de Kaiser Steel Vice President en Civil Engineer Thomas Moore Price. Hij heeft heel veel onderzoek gedaan naar de ijzerertswinning in de Pilbara. De ijzerafzettingen is in 1962 ontdekt en in 1976 is de mijn geopend. De stad Tom Price bevindt zich op een hoogte van 747 m en is daarmee de hoogste stad in Western Australia.
  We rijden terug naar de camping om te genieten van het zwembad en de acrobatiek van de Gala’s. Er zijn enige lampen op de campings en om de muggen en insekten op een afstand te houden doen we zelf geen licht aan. We gaan op tijd binnen zitten om nog wat te lezen.
  De volgende morgen lopen op de camping meerdere kangoeroes rond, de grootste komt al 4 tot 5 jaar buurten. Ze zijn schrikkerig maar als je ze rustig benaderd eten ze uit je hand. We hebben besloten om niet te blijven voor de tour naar het Karijina National Park, na de mijn tour verlaten we Tom Price om onze weg richting Perth te vervolgen.

 • Dumptruck in gebruik in ijzermijn Tom Price

  Dumptruck in gebruik in ijzermijn Tom Price

 • De mijntour is zeer zeker de moeite waard geweest, we worden met een bus rondgereden. Op twee plaatsen mogen we er uit, iedereen moet wel een helm en veiligheidsbril opzetten. Bij het eerste uitkijkpunt staan we bij een gat van 500 meter diep. We zien dat er gaten worden geboord voor nieuwe explosies, op andere plaatsen worden trucks volgeladen met afval gesteente of gesteente met ijzererts. Bij het tweede uitkijkpunt is de raffinage te zien. De low en high-grade ore worden in de mijn al gescheiden gehouden.
  Als laatste stopt de bus waar de treinen worden geladen. Het gaat hier om zeer lange treinen met wel 200 wagons waarbij de totale lengte wel 2 km kan zijn. Deze treinen hebben we in Port Hedland zien rijden.
  We verlaten Tom Price om half twaalf en gaan richting Onslow. Dit is een kustplaats aan de Indische Oceaan.

 • Hoogwaardig ijzererts Tom Price

  Hoogwaardig ijzererts Tom Price

 • Het is een mooie maar hete dag geweest. We gaan nu eerst op zoek naar een locatie om te eten, maar een picknick plaats is niet eenvoudig te vinden en als we er eindelijk één hebben gevonden staat er een 4x4 bus met een internationaal gezelschap bestaande uit onder meer Fransen, Duitsers en Nederlanders. Het is wel leuk om ze aan te horen, ze zijn onderling bezig elkaar taalles te geven in de dagen van de week. We kijken het even aan maar als we klaar zijn met eten gaan we weer verder.