Delosgaia

Kimberleys: Halls Creek naar Derby

 • Ons doel van deze dag is Fitzroy Crossing, hier hebben we de volgende mogelijkheid voor een toer georganiseerd door Aboriginals. Het landschap laat prima zien dat het hier veel minder regent en het is veel vlakker. We zien diverse willy-willy’s, kleine stof en zandhozen. Diverse creeks met water er in kruisen de weg. Om elf uur komen we aan in Fitzroy Crossing. Je rijdt de plaats in over een brug die de Fitzroy River overspant, de rivier ziet er heel rustig en kalm uit. We horen al snel dat schijn bedriegt. In de regentijd heeft het water wel eens 15 meter hoger gestaan. Als we het stadje in rijden komen net de Nederlanders de weg opdraaien vanuit de weg naar Geikie Gorge en rijden richting het westen.

 • We gaan naar de Tourist information en vragen naar de excursies, vooral de vijf uur tour met de Aboriginals heeft onze interesse. Jammer genoeg moeten er dan drie deelnemers zijn en met ons zijn er pas twee. We spreken af dat we later in de middag weer terug komen en dan een besluit nemen met welke tour we mee willen gaan. We gaan nu eerst wat boodschappen doen en rijden dan naar de Geikie Gorge. Daar eten we onder het dak van het bezoekerscentrum. Het gebouw is open en bestaat alleen uit palen met een dak er op. Op de palen en aan de onderkant van het dak staan merktekens over de waterhoogtes in de afgelopen regenseizoenen. In sommige jaren heeft het water boven het dak gestaan. Vanaf het bezoekerscentrum loopt een wandelpad het Geikie Gorge Nat park in. We volgen het pad en dit leidt ons langs de rivier, aan het einde heb je een schitterend uitzicht over de rivier.

 • Roadtrain

  Roadtrain tussen Hallscreek en Fitzor Crossing

 • We rijden terug naar de tourist information en het blijkt dat we nog steeds de enige twee zijn. We kunnen wel de tour doen maar dan moeten we voor alle drie betalen, uiteindelijke besluiten we om met de één uur boottour mee te gaan. Daarvoor is voldoende belangstelling, een bus met Australische bewoners op leeftijd. We gaan naar de camping, reserveren daar voor het restaurant en gaan de was doen. Er is een droger op de camping maar heeft zijn beste tijd al gehad. Dat is geen probleem, we hangen het gewoon buiten op. Bij de ingang van de camping hangen foto’s van totaal overstroomde camping genomen in de regenseizoenen. Het dak van de doucheruimtes stak inderdaad net nog boven het water uit. De camping ligt aan de rivier en aan de Great Northern Highway. Het restaurant is droog gebleven omdat het op hoge palen staat waardoor de ingang op gelijke hoogte ligt aan het wegdek.

 • Geikie Gorge NP

  Geikie Gorge NP

 • Het eten in het restaurant is goed, alleen de bediening is een beetje rommelig, voordat we bestellen worden we al bediend met een vooraf. Bij een andere tafel wordt de bediening geheel vergeten en aan het einde komt onze koffie bij een Duits stel te staan. De rekening wordt voor de verandering wel correct gebracht. Iedereen kan er gelukkig om lachen.
  De volgende morgen worden we om half acht bij de boot verwacht, de wekker gaat om zes uur. De boottocht door de Geikie Gorge is zeer zeker de moeite waard en we hebben ook onze eerste zoetwater krokodil gezien. We rijden om kwart over negen weg richting Derby.
  Onderweg naar Derby hebben we ruim een uur achter een roadtrain gereden omdat de achterkant nog al heen en weer slingert. Als we besluiten om er langs te gaan gaat de roadtrain iets langzamer rijden waardoor het slingeren stopt. De weg is niet bepaald interessant en we komen al snel in Derby aan.