Delosgaia

Indian Ocean: Cervantes naar New Norcia

 • De volgende morgen worden we er weer aan herinnerd dat het net voorjaar is geworden in Zuidwest Australië, het is koud. Gelukkig schijnt de zon en omdat we pas aan het einde van de dag in Perth worden verwacht blijven we genieten van de zon op een windstille plek. Om half tien rijden we weg omdat er nu wel erg veel vliegen komen.

 • Vanuit Cervantes rijden we het binnenland in richting New Norcia. Onderweg maken we heel veel foto's van planten, bloemen en grass tree. Het voorjaar van Zuidwest Australië staat bekend om zijn bloemenpracht.

  New Norcia

  New Norcia ligt aan de Great Northern Highway, we hebben vanuit Port Hedland naar Tom Price al eerder over deze weg gereden. New Norcia is een plaats gelijk aan vele andere plaatsen in de Outback van Australië, het verschil zit hem in de aanwezigheid van het Benedictijnen klooster en de bouwstijl van diverse huizen. Dit klooster is hier in 1846 opgericht voor de bekering van de Aboriginals. Het plan was om twee Benedictijnen klooster in West Australië op te richten, men dacht dat twee wel genoeg zou zijn. Een in het zuiden en in het noorden. Het kostte in 1846 60 dagen om de afstand van Fremantle naar de locatie van New Norcia af te leggen.

 • Orgel in het klooster van New Norcia

  Orgel in het klooster van New Norcia.

 • New Norcia is vernoemd naar de Italiaanse plaats Norcia, de geboorte plaats van St Benedict en bevat diverse gebouwen in de Spaanse architectuur stijl.
  Bij het klooster moeten we wachten voor de middag rondleiding, het klooster is nog geheel in de oude stijl. Bij de rondleiding krijgen we heel veel informatie over de problemen die men heeft gehad bij de bouw van het gehele complex. Men had zich totaal vergist in de afstanden en de uitgestrekheid van Western Australia. Alleen al het bouwmateriaal transporteren van Freemantle naar de bouw locatie kostte twee-drie maanden. Er waren nog geen wegen en alleen moest vervoerd worden op de rug van lastdieren. Nadat de bouw klaar was bleek dat men geen rekening had gehouden m,et de maten van het orgel. Deze was te hoog en te breed om in de gebedsvleugel te plaatsen. Uiteindelijk is dit opgelost door de buiten muur weg te breken en een iets bredere en hogere uitbouw te maken rond het orgel.

 • Poort van klooster New Norcia

  Poort van klooster New Norcia

 • Het klooster is voor meer dan een eeuw gebruikt als weeshuis voor zowel Aboriginal jongens en meisjes en een boarding school voor witte kinderen. Tussen 1950 en 2010 zijn één op de vijf Benedictine priester beschuldigd van sexueel misbruik van de kinderen, dat is drie keer het nationale gemiddelde van Katholieke instituten