Delosgaia

Great Sandy Dessert: Broome naar Port Hedland

 • We staan in Broome op een camping bij het strand van Cable Beach en vandaag is Port Hedland (of South Hedland zoals sommige kaarten aangeven) onze bestemming. Dit wordt een lange rit van ruim 700 km dwars door de Great Sandy Dessert. Om eventuele calamiteiten voor te zijn zorgen we dat we een extra hoeveelheid water bij ons hebben en omdat we maximaal 350km met een volle tank kunnen afleggen wordt het vandaag zeker drie keer tanken.

 • We zijn om zes uur opgestaan zodat we vroeg weg kunnen en op ons gemak kunnen rijden alleen komen we er achter dat het kantoor van de camping pas om acht uur open gaat. We kunnen nu wel gaan alleen zijn we dan onze borg van Aus$20 kwijt voor het toegangspasje tot de camping. Dan maar wachten en in de tussentijd schrijven we wat kaarten. Net na acht uur rijden we weg en gaan alleen Broome nog in om de kaarten te posten..

  Great Sandy Dessert

  We rijden eerst een stuk terug richting Derby, vullen de tank bij Roebuck Plains Roadhouse en gaan dan naar het zuiden voor de oversteek. De oversteek begint bij de Roebuck Plains, een volledige kale onbegroeide vlakte met wat zoutmeren en veel dode kangeroes.

 • Sandfire Roadhouse

  Sandfire Roadhouse

 • De weg is te ver van de kust vandaan om iets van de oceaan te zien en hier en daar zijn dirt roads links en rechts die naar huizen leiden of naar ECO resorts aan de kust. De asfaltweg is eindeloos en er lijkt geen eind aan te komen, er staat veel laag struikgewas maar wat we niet zien is grote hoeveelheid rood zand.
  Het gebied van de Great Sandy Dessert nodig niet uit tot bewoning en toch zijn hier agrarische bedrijven. Onder de gehele Great Sandy Dessert bevindt zich een immens groot zoetwater reservoir dat op relatief kleine schaal wordt gebruikt voor irrigatie.
  We stoppen bij de Sandfire Roadhouse voor het vullen van de brandstoftank. Deze benzinepomp bevindt zich ruwweg halverwege Broome en Port Hedland. We eten wat in de schaduw van de bomen en zien een grote roadtrain vol met vee het terrein op rijden. De bestuurder inspecteert zijn banden door er met een metalen staaf tegen aan te slaan en constateert dat een van de banden vervangen moet worden.

 • Roadtrain bij Sandfire Roadhouse

  Roadtrain bij Sandfire Roadhouse

 • Hij pakt een supersized krik, tilt deze alleen op en begint de roadtrain met vee op te krikken. Even later haalt hij een reserve band los, tilt het op zijn kant en rolt de band naar de andere kant ter vervanging van de slechte band. Ik wil deze man niet in een slechte bui tegen komen want ik denk niet dat er dan wat van je overblijft.
  Na onze 'lunch' vertrekken we van Sandfire Roadhouse voor het tweede deel van onze oversteek van de Great Sandy Dessert. Het landschap is gelijk, vlak met wat struikgewas. Zo af en toe rijden we door een gebied met zoutmeren. Dit zijn inhammen die bij storm overstroomd raken. Is dit nog wel begaanbaar bij of na een tropische orkaan?
  Na de passage met de Grey River verlaat je de Great Sandy Dessert. Het landschap wordt heuvelachtig en je rijdt de Pilbara, een gebied met een van de oudste gesteente aan het aard oppervlakte. Even later krijg je de afslag naar Port Hedland.

 • Runderen in een Roadtrain

  Runderen in een Roadtrain

 • Deze plaats ligt aan een natuurlijke haven, het gebied is een overslag voor zout en ijzer van de vele ijzermijnen in Pilbara.

  Port Hedland

  Port Hedland is een moderne kleine stad, we gaan op zoek naar de lokale tourist information en deze is gauw gevonden. We informeren naar de campings en komen uit bij een Big4 camping, deze campings zijn niet goedkoop maar wel goed en we hebben er een 10% kortingskaart voor. Op de camping krijgen we een pas voor de slagboom wat gelijk de pas voor de toiletten en douches zijn. Voor het eten maken we een korte strandwandeling.
  We zien op de camping een grote camper met een Nederlands echtpaar en twee kinderen. We raken in gesprek en ze vertellen ons dat ze problemen hebben met de airconditioning. Ze gaan richting de Great Sandy Dessert en willen naar de kust gaan naar een van de Eco campings. De wegen er naar toe zijn dirt roads en ze hebben geen 4x4. Dat de verhuurbedrijven het rijden op dirt roads met een standaard camper niet goedvinden en dat je problemen met de verzekering kan krijgen boeit hem niet.

 • Zoutberg in Port Hedland

  Zoutberg in Port Hedland