Delosgaia

Timber Creek naar Turkey Creek

 • Vlak voor de grens eten we ons laatste tomaten en komkommers op, bij het quarantaine station controleert men onze koelkast. We raken in gesprek en vragen of deze controle wel zin heeft omdat alleen bij de Victoria Highway en bij Eucla controles plaatsvinden. Tussen beide posten bevindt zich 3000km woestijn met meerdere dirt roads, zonder enige controle. Bij de vraag of men hiermee ook de economie van Western Australia wil beschermen krijg ik een min of meer bevestigend antwoord. Dit het leuke van Australiërs, heel open als je ze een direct vraag stelt.

 • We zijn in Western Australia en rijden net weg van de Borderstore richting het westen. Bij de Borderstore bevindt zich een quarantaine station waar onze camper is gecontroleerd op verse groenten en fruit. Dit was ons al bekend vanuit de Lonely Planet en vijftig meter voor de grens hebben we onze laatste tomaten en komkommer opgegeten. Een ander verschijnsel is dat Western Australia in een andere tijdzone ligt dan Northern Territory, na het passeren van de grens gaat de klok anderhalf uur terug.
  Na de grens rijden we door naar Kununurra, gelegen vlak bij Lake Argyle. Lake Argyle is het grootste kunstmatige meer in Australië en ontstaan door het indammen van de Ord River. In dit gebied worden heel veel diamanten gevonden.

 • Weg van Kununurra naar Wyndham

  Weg van Kununurra naar Wyndham

 • We doen boodschappen in een van de supermarkten van Kununurra en rijden door naar onze bestemming van deze dag, Wyndham. We hebben Wyndham uitgekozen omdat we daar met een Aboriginal toer mee kunnen. Wyndham is gelegen aan Cambridge Gulf. Dit is een immens groot estuarium gebied waar vijf grote rivieren in uitkomen. Met deze rivieren vindt de afwatering plaats van de oostelijke delen van de Kimberley.

  Wyndham

  Wyndham is niet groot maar er is een tourist information office, winkels en een camping, de plaats is in 1880 als overslaghaven ontstaan voor het vervoer van runderen vanuit de vele vee farms in de wijde omgeving. Bij Wyndham is een uitkijkpunt op circa 60m hoogte waar vanaf een groot deel van de Cambridge gulf en het vijf rivierenstelsel is te zien.
  Na aankomst in Wyndham gaan we gelijk naar de lokale tourist information office en vragen naar de Aboriginal tour. We zijn teleurgesteld als we vernemen dat de tour vanuit Wyndham niet meer mogelijk is, ze is verplaatst naar Broom. Hier gaat men het volgende seizoen de tour organiseren. We zien dan een affiche over een helikopter vlucht naar de Bungle Bungle Range, deze vlucht wordt vanuit Turkey Creek georganiseerd. We vragen in de tourist information office of zij de boeking voor ons kunnen regelen en dat is geen probleem. Hierna gaan we naar het viewpoint, het uitzicht is magnifiek.
  We zoeken de camping op, hier blijven we nog enige tijd in de zon zitten. De zon gaat om half zes onder en het wordt al snel helemaal donker. In de loop van de dag is het geheel onbewolkt geworden en voor het eerst zien we de zuidelijke sterrenhemel in al zijn pracht en praal. We gaan al snel naar binnen omdat er erg veel muggen op deze camping zijn.

  Turkey Creek

 • Wyndham Lookout

  Wyndham Lookout met zicht op de 5 rivieren delta en Cambridge gulf

 • De volgende morgen komt de zon al om vijf uur op en we zijn hierdoor vroeg wakker. We rijden om acht uur weg. Het is twee uur rijden naar Turkey creek, we volgen hierbij de Great Northern Highway, Highway 1. Deze loopt met een grote boog om de Kimberley heen, vlak voor de afslag naar Kununurra en de Victoria Highway passeren we de oostelijke kant van de Gibb River Road. Dit is een onverharde weg voor de road trains naar de verschillende vee farms in dit gebied. De weg is alleen geschikt voor 4x4 voertuigen.
  Onderweg naar Turkey Creek kruisen we de Bow River. Dit is een van de rivieren die Lake Argyle van water voorzien. De brug is heel breed en er komt al heel veel water onderdoor. We stoppen om van de aanblik van deze geweldige brede rivier te genieten. Later passeren we een verlaging in het wegdek dat vol staat met water van een creek. We laten vanaf de andere kant een roadtrain voor gaan. Om half twaalf komen we aan bij de benzinepomp van Turkey Creek. Dit is ook gelijk het boekingskantoor voor de helikoptervlucht, onze helikopter vlucht is geserveerd om twee uur. Gelukkig kunnen we dit aanpassen naar één uur. We wachten in de schaduw van de overkapping van de benzinepomp en zien in de tussentijds een aantal Toyota Land cruisers aankomen met Aboriginals van de nabijgelegen nederzetting.

 • Brug over de Bow river

  Brug over de Bow river, bovenloop van Lake Arkyle