Delosgaia

Katherine naar Timber Creek

 • Katherine is de centrale locatie voor een zeer groot deel van Northern Territory, de stad bevat een hele grote mall, verschillende benzine stations en een informatie centrum voor de Savannah Way. Katherine is genoemd naar de Katherine River en deze heeft zijn naam gekregen van de dochter van James Chambers, een van de financiële sponsors van een expeditie naar Northern Territory.

 • Voor de bevolking van Northern Territory is Katherine van veel groter belang dan Darwin of Tennant Creek. Het stadje heeft een post van de Flying Docters, verzorgd het radio onderwijs voor de vaak zeer afgelegen pastorieën en de VET (dierenarts) voor Northern Territory bevindt zich in Katherine. Bij binnenkomst in Katherine valt nog iets op, het heeft verkeerslichten. Dit zijn de enige verkeerslichten tussen Darwin en Alice Springs.
  Katherine dankt zijn status aan zijn positie in de crossroads van Stuart Highway en de Victora Highway. De Stuart Highway gaat van Darwin naar Adelaide en de Victoria Highway van Katherine naar Perth.
  Voor de Aboriginals is de locatie van Katherine ook een crossroad van de traditionele gebieden van de Jawoyan (Djauan), Walpiri, Dagaman en de Wardiman. De rivier met de gorge was voor de Aboriginals een populaire ontmoetingsplaats.

  Onze ervaring

 • Rijdend naar het westen op de Victoria Highway

  Rijdend naar het westen op de Victoria Highway

 • Na terugkomst bij het informatie centrum van de twee uur durende boottocht op de Katherine Gorge verkleden we ons eerst in de camper. Het heeft de hele morgen geregend en we zijn blij dat we niet de vier uur tocht hebben genomen. Deze boten hebben namelijk geen gesloten overkapping. De temperatuur is gezakt naar 20 graden. Om half twaalf rijden we weg richting Katherine, hier hebben we getankt en boodschappen gedaan voordat de Victoria Highway richting Perth zijn opgedraaid. We stoppen bij de eerste picknick plaats om wat te eten en gelukkig is het ook gestopt met regenen.
  Het landschap is hier heuvelachtig waar de weg over en omheen slingert. We stoppen bij het Victoria Roadhouse en zien daar kakatoes rondlopen. Bij het roadhouse staat een Greyhound Pioneer bus. Dit is een dagelijkse busdienst tussen Perth, Broom, Katherine en Darwin en bij elke opstapplaats kan men in en uitstappen.
  Na deze korte stop rijden we verder en we verlaten de Victoria river. In de regentijd kan het water zo hoog staan dat de brug wordt afgesloten. Het water kan dan boven het wegdek staan. Dit is een stijging van het waterniveau van ruim 45 meter. We vervolgen de weg, deze slingert om de afgetopte heuvels heen. We zoeken de camping in Timbercreek op. Dit is een klein gehucht met een benzinepomp, winkel en camping. De betekenis van Timbercreek neemt toe nu het gebied door steeds meer avontuurlijk ingestelde mensen wordt bezocht. De camping waarop wij hebben gestaan bevindt zich achter de benzinepomp annex winkel.
  Op de camping zien we onze eerste baobab en later op de avond raken we in gesprek met twee bestuurders van een grote bestelwagen. Ze rijden 11 maanden rond in Northern Territory en Western Australia en verkopen hun producten aan veeboeren en andere bewoners.
  De camping is gelegen aan een zijrivier van de Victoria river, in de bomen bij de rivier hangen heel veel flying foxes. Ze beginnen net te ontwaken en maken daarbij heel veel lawaai. De oever van de rivier staat vol met dicht struikgewas, ik krijg een waarschuwing dat ik niet te dicht bij de rivier moet komen. Hij zit vol met Salty's, de Aussies afkorting voor de zoutwater krokodillen. Dit is de meest gevaarlijke krokodillen soort in Australië.

 • Baobabtree in Timber Creek

  Baobabtree in Timber Creek

 • In de loop van de nacht klaart het steeds meer op en de flying foxes blijven tekeer gaan. De volgende morgen is het bijna volledig opgeklaard en na getankt te hebben vertrekken we richting de grens met Western Australia. Bij de grens is een quarantaine station, het is niet toegestaan om vers fruit, groente, honing en dergelijke mee de grens over te nemen.