Delosgaia

Arnhem Land: Edith Falls en Katherine Gorge

 • Katherine Gorge is een kloof gevormd in de zandsteen formatie van Arnhem land. Door tektonische stress zijn in de zandsteen scheuren (breuken) ontstaan die door verwering zijn verbreed en uitgediept. De Katherine River heeft in de loop van tienduizenden jaar zijn weg gevormd over het plateau van Arnhem land en heeft daarbij sommige van de kloven tot grote diepte uitgeslepen. Als je op de overzichtskaart inzoomt op de kloof zie je het kronkelige pad dat hierdoor ontstaan is.

 • Op diverse plaatsen is de kloof minder diep en breed en daar zijn stroomversnellingen ontstaan. Dit zijn de vaste overstap plaatsen van de Katherine Gorge tour in de dry.
  In de Wet als het water in de kloof veel hoger staat gaat de tour met speedboten door de kloof en komt men vaak tot aan kloof acht. In de Wet kan het water bijna tot aan de bovenkant van de gorge staan, dit was het geval in de Wet van 1998. Grote delen van Katherine zijn hierdoor overstroomd en de hoeveelheid water was zo groot dat het water bij vele huizen vaak tot aan het dak heeft gestaan. Dit is uitzonderlijk, zelf zo uitzonderlijk dat nu vele jaren later de bevolking er nog steeds over praat.
  De Katherine Gorge is in een tour van twee uur, een tour van vier uur en een tour van acht uur te bekijken. De twee uur tour gaat tot aan eind gorge twee, de vier uur tour tot eind gorge 3 en een bezoek aan Lilly Pond. De 8 uur tour gaat tot aan gorge 5 of zes, dit is afhankelijke van het waterpeil in de kloof. Bij deze tour loop je een eind langs een aantal stroom versnellingen.

 • Rainbow Lorikeet bij Edith Falls

  Rainbow Lorikeet bij Edith Falls

 • Bij het startpunt van de tour is een camping met restaurant en informatie centrum. De reservering voor de tour is in het informatiecentrum, hier verhuurt men ook kano’s waarmee je zelf de gorge kan verkennen. Pas wel op met de vele zandstranden, op vele van deze plaatsen hebben zoetwater krokodillen hun nesten gemaakt. Ze zijn totaal niet agressief behalve als je in de buurt van de nesten met eieren komt.
  Een andere bezienswaardigheid is Edith falls. Voor deze waterval rijd je vanuit Katherine richting Darwin tot aan de Jatbula road. Aan het einde van deze weg is een parkeerplaats met dag recreatie en een klein restaurant. De Edith falls bevat een grote poel waarin het uitstekend zwemmen is zonder enig gevaar van krokodillen. Het is ook mogelijk om in een stevige wandeling over het zandsteenplateau vanaf de camping van Katherine Gorge naar de Edith falls te lopen. De route staat goed aangegeven.

  Onze ervaring

 • Edith Falls

  Edith Falls

 • We zijn vanuit Cooinda het Kakadu National Park uitgereden naar Pine Creek. Dit is vandaag de dag een plaats van weinig betekenis maar was eens een van de rijkste goudvelden van Northern Territory. Zoals zoveel plaatsen langs de Stuart Highway is het stadje ontstaan tijdens de aanleg van de Overland Telegraph Line. Bij het boren van een van de gaten voor de telegraafpalen ontdekte men alluvial goud. Alluvial goud is door rivieren bij de bron uitgespoeld en ergens anders weer gesedimenteerd. Al snel stroomde de Chinese werkers toe en in 1885 waren er 2000 Chinezen goud aan het delven. In 1889 stopte de toestroom van de Chinezen. In deze tijd zijn er ook diverse pogingen gedaan om een spoorlijn van Darwin naar het zuiden aan te leggen.
  Pine Creek heeft een hele kleine winkel met bakker en een benzine pomp, verder hotel, motel, een camping en een restaurant. Het stadje bevat een aantal musea herinnerend aan het verleden.

 • Katherine Gorge Boot Tour

  Katherine Gorge Boot Tour

 • Na ons bezoek aan het stadje zijn we verder gegaan naar Edith Falls en daarna naar Katherine. In Katherine hebben we boodschappen gedaan en daarna doorgereden naar de Gorge. We hebben geboekt voor de twee uur tour. Een uur na aankomst bij Katherine Gorge is het begonnen te regenen en dat is doorgegaan tot aan het middaguur van de volgende dag. Het was geen harde regen maar voldoende om tijdens de twee uur tour het water in de gorge met circa 25 cm te laten stijgen.
  Bij de afvaart bij het informatie centrum liggen grote stevige boten met een vaste overkapping. Daarmee vaar je tot het einde van de eerste gorge. Daar ga je er uit om dan over de oever naar de andere kant van de stroomversnelling te lopen, daar ligt dan een andere boot klaar. Dankzij de vaste overkapping bood de eerste boot voldoende bescherming tegen de regen.
  De boten in de volgende delen van de gorge zijn van aluminium gemaakt en veel lichter. Deze boten hebben geen vaste overkapping maar een fijn geweven nylon doek. Werkt uitstekend tegen de zon maar niet tegen enige regen. In de boot waren mensen zonder regenkleding en ze waren binnen een mum van tijd aardig nat. Dat vond men eerst niet zo erg omdat de temperatuur boven de twintig graden was maar later begonnen ze het toch koud te krijgen.
  Bij de terugvaart was het peil in de gorge dusdanig gestegen dat we aan de overzijde van de landingsplaats bij de gorge een zijn afgezet. De landingsplaats stond namelijk onder water. De gorge is magnifiek om te zien, ook bij regen. Onder overhangende klippen een paar meter boven het water bevinden zich vele zwaluwen nesten. Deze spoelen weg als het water in de gorge stijgt maar het is wel eens voorgevallen dat de Wet erg vroeg is begonnen waardoor sommige nesten met jongen zijn weggespoeld. Langs de wand bevinden zich vele rotstekeningen van de Aboriginals, bomen en planten groeien op de vreemdste plaatsen maar bijna altijd boven het hoogste hoogwater peil.

 • Katherine Gorge Boot Tour in de regen

  Katherine Gorge Boot Tour in de regen

 • Aan het einde van het seizoen haalt men alle boten uit de gorge terug naar het informatie centrum. Daar gaan ze de wal op. Men wacht met het terughalen van de boten totdat het nivo in de gorge hoog genoeg is geworden om de boten over de stroomversnellingen te halen. Na de Wet gaan ze boten weer terug naar de ligplaatsen in de gorges en nu wil het wel eens gebeuren dat het waterpeil al te ver gedaald is. Dan moet men de boten over de rotsen gaan tillen en daarvoor zijn ze zo licht mogelijk gemaakt.