Delosgaia

Litchfield NP

 • Een paar honderd kilometer ten zuiden van Darwin is de afslag van de Batchelor Road. Deze weg loopt naar de plaats Batchelor en verder door naar het Litchfield National Park. Batchelor bestaat uit een aantal verspreid liggende huizen, eerste hulppost, postkantoor, een camping, een Inn, benzinestation met cafe, de Batchelor Butterfly Farm en een klein vliegveld. Verder de Litchfield Park and Wilflife Commission. De camping adverteert dat het de enige camping met goede accomodatie bij het Litchfield National Park is. Of dit zo is moet nog blijken, de weg door Batchelor is wel de enige asfalt weg naar het Litchfield National Park. De weg in Batchelor is van een minder goed kwaliteit maar wordt buiten de plaats een stuk beter.

 • Batchelor heeft zijn ontstaan te danken aan de oorlogsvliegvelden in de omgeving en de Rum Jungle Uranium mijn. Deze mijn is in de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw geëxploiteerd, inmiddels is de mijn volledig uit productie.
  Litchfield National Park bestaat uit een aantal zandsteen plateaus met waterlopen en bijbehorende watervallen. De bekendste is de Wangi Falls. Het zandsteen plateau is van dezelfde oorsprong en ouderdorp als het Arnhem plateau. In het gebied ten noorden van Katherine bevinden zich diverse van deze zandsteen outcrops in het landschap en zonder deze outcrops zou het landschap van dit gebied veel van zijn waarde verliezen en zijn habitat met de monsoon forest.
  In het Litchfield National Park bevinden de grote watervallen zich aan de westelijke rand van het plateau, meer naar het midden zijn de kleinere watervallen van Florence Falls en Buley Rock Pool met de bijbehorende moeson regenwouden. Deze regenwouden krijgen alleen direct regenwater in de Wet en in de Dry water van de waterstromen. Het bijzondere aan deze plukken moeson regenwouden is de aanwezigheid van bomen, planten en dieren soorten welke in geologische oudere tijden in geheel Australië voorkwamen. Het zijn vaak de laatste overlevingsplekken voor deze soorten. De Florence Falls en Buley Rock pool zijn het gehele jaar krokodil vrij. Alle watervallen aan de westkant van het plateau zijn bereikbaar voor de Salty's en worden in het voorjaar pas na controle vrijgegeven. De watervallen aan de rand zijn de Tolmer Falls, Wangi Falls, Taynera Falls en ver naar het zuiden de Surprise Creek Falls. Verder nog een aantal kleinere watervallen. De inwoners van Darwin verblijven in de weekenden in de built-up graag in het Litchfield National Park omdat het daar in het algemeen veilig zwemmen is. In de vroege Dry zijn overdag ook de dieren actief welke in de built-up en de Wet alleen in de nacht actief zijn.

 • Termietenheuvel bij Magnetic Termite Mounds

  Termietenheuvel bij Magnetic Termite Mounds

 • Litchfield National Park is over een asfalt weg vanuit Batchelor voor niet-4WD auto's prima te bereiken. Verder lopen er een aantal 4WD tracks aan de westkant van Litchfield NP met ondermeer de Litchfield Daly River Road en de Litchfield Park Road. De Litchfield Daly River Road komt aan de zuidkant het park in en loop door tot aan het asfalt deel van de Litchfield Park Road. Aan de noordkant gaat de Litchfield Park Road over in een dirt road welke uiteindelijk uitkomt bij de Darwin River Road (Darwin River Dam).
  In het park zijn commerciële activiteiten niet toegestaan, de campings in het park zelf zijn in beheer van de park authoriteiten. Dit zijn twee campings bij de Florence Falls, een camping voor 2-WD en 4-WD en een voor 4WD only. Verder een 2-WD/4-WD camping bij Wangi Falls. De twee 2-WD/4-WD campings hebben koud water en douches. Bij een aantal andere watervallen in het zuidelijke deel van het park kan je ook prima overnachten maar er zijn geen enkele faciliteiten.
  Aan de rand van Litchfield National park zijn twee commmerciële campings, de Monsoon Cafe en de Batchelor Caravillage. De Monsoon Cafe, in 2004 opgezet, bevindt zich vlak bij de Wangi Falls en waar de Litchfield Park Road net buiten de park grenzen komt. Het bestaat uit een grote camping en vliegveld voor rondvluchten boven Litchfield NP. De Batchelor Caravillage bevindt zich aan de westkant van Batchelor. Beide campings hebben diverse faciliteiten. Vlak naast de Batchelor Caravillage bevindt zich de Rum Jungle Motor Inn. Beide behoren tot de Batchelor Resort en zijn van dezelfde eigenaar.

 • Buley Rock Pool in Litchfield

  Buley Rock Pool in Litchfield

 • Onze ervaringen

  De Stuart Highway van Darwin tot de afslag naar Batchelor loopt door heel afwisselend landschap. Naar het zuiden rijdend bemerk je een duidelijke overgang naar een algemeen drogere vegetatie. Alleen langs de diverse waterpoelen en riviertjes staan planten en bomen die ook aanwezig zijn in de monsoon tropical forest. Langs de weg staan diverse afgelezen huizen. Voor de verdediging van Darwin en de kust van noord Australië zijn hier in de tweede wereldoorlog heel veel vliegvelden gebouwd. De Stuart Highway loopt over en langs deze vliegvelden wat met borden is aangegeven.
  We zijn in één keer doorgereden naar Litchfield National Park. De afslag naar Batchelor is niet te missen. In Batchelor zelf is niet veel te beleven, al was de Batchelor Butterfly farm in 2000 de moeite waard voor een bezoek. Bij toeval ontdekte we de sfeer van de Butterfly farm, bij het verlaten van het park wilde we in Batchelor koffie gaan drinken. Hiervoor stopten we bij het benzinestation annex bar. In de bar zaten een paar rasechte Aussies bier te drinken. Men kon ons alleen helpen met oploskoffie, maar zeiden wel dat de Butterfly farm echte koffie schenkt. Deze ligt achter de benzinepomp en wij daarnaar toe. In de farm zijn we ontvangen door een oude man en hij begon gelijk met een oude percolator filterkoffie te maken. Intussen hebben wij in de butterfly farm rondgekeken. Later kwam er nog een Australisch echtpaar binnen en nu is het leuke van Australiërs dat ze heel nieuwsgierig zijn en gelijk een gesprek met je beginnen. Dan bemerken ze natuurlijk dat je geen Australiër bent en wil men gelijk veel meer van je weten, heel leuk en vaak heel gezellig.
  Als je het National Park in rijdt heb je gelijk voorbij Batchelor de afslag naar Rum Jungle, er is daar weinig te zien behalve de restanten van de oude uraniummijn, twee opencast pits gevuld met water. Al in 1869 heeft men hier uranium gevonden, men vond een groen mineraal dat op koper leek maar men was niet in staat om het correct te identificeren. De oorsprong van de naam Rum Jungle is een beetje vaag, het verhaal gaat dat in 1871 een ossenwagen geladen met vaten rum is komen vast te zitten in de East Finniss River. De koetsiers hebben de ossen vrij gelaten en de rum opgedronken en daarbij zichzelf bijna het graf ingedronken. Vanaf dat moment noemen de locals de streek Rum Jungle.