Delosgaia

Arnhem land: Kakadu NP en Yellow water

 • Kakadu National Park heeft een noordelijke en een zuidelijke verharde toegangsweg. Verder zijn er nog een paar onverharde wegen naar en in het park waarvan de Jim-Jim Road de meeste bekende is. Deze weg is alleen goed begaanbaar met een 4WD. We zijn vanuit het noorden het park ingereden naar het mijnstadje Jabiru. Jabiru heeft een uitstekende camping met zwembad inclusief barbecue en restaurant, verder een hotel in de vorm van een krokodil. Een andere uitstekende camping bevindt zich bij Cooinda, vlak bij de startplaats van de Yellowwater tour. In de rit naar Jabiru hebben we diverse zware onweersbuien gehad en zijn alleen gestopt bij de entrance voor het betalen van de parkfee.

 • Ubirr

  Na de overnachting zijn we vroeg vertrokken naar Ubirr. Ubirr is een must, het is een verzameling grote rotsen en kliffen aan de rand van de floodplain van de East alligator River en vlak bij de border store. Dit is een van de plaatsen waar een onverharde weg Arnhem land ingaat. Ubirr is wereldbekend om zijn uitstekende Aboriginals rockart. De site staat op de Unesco lijst van Wereld erfgoed. De rockart is uniek en zeer vrij toegankelijk. De tekeningen worden met enige regelmaat gerestaureerd en boven elke tekening heeft men met siliconen kit een bijna onzichtbare transparante rand aangebracht om te zorgen dat regenwater de tekeningen niet kan aantasten.
  Sommige van de rotstekeningen zijn zeer oud. We zagen diverse rock Walibis op en rond de rotsen. Het uitzicht vanaf het hoogste klif is magnifiek met in de verte Arnhem land en de dirt road er naar toe. Bij de borderstore hebben we getankt bij het cafe met kleine winkel.

 • Yellowwater boottoer

  Yellowwater boottoer

 • Nourlangie Rock

  Na ons bezoek aan Ubirr zijn we teruggereden naar Jabiru, inkopen gedaan en doorgegaan naar Nourlangie rock. In het stuk tussen Jabiru en Nourlangie rock bevinden zich diverse picknick en kampeerplaatsen, de meeste vlak bij een billabong. Nourlangie rock is minder bekend dan Ubirr maar net zo mooi. De rotstekeningen van Nourlangie (Aboriginals: Anbangbang) bevinden zich aan de zuidwest kant. Dit was voor de Aboriginals de beste plaats om te wonen omdat men dan bijna altijd in de schaduw van de rots zit. We zijn langs alle rotstekeningen gelopen, er is ook nog een goed bewegwijzerde wandelroute naar de top van Nourlangie Rock. Het was daar veels te warm en benauwd voor.
  Nourlangie rock is net als Ubirr schitterend en het is mogelijk om daar meerdere dagen door te brengen maar op een gegeven moment moet je wel verder. We zijn verder gereden naar Cooinda. Op de geasfalteerde weg er naartoe kruis je de JimJim road.

 • Visarend bij Yellowwater

  Visarend bij Yellowwater

 • Yellowwater tour

  Cooinda is de opstapplaats voor de Yellowwater tour, dit is een boottocht in de billabongs en rivierarmen van de Yellowwater, een zijrivier van de West Alligator River. In de built-up en Wet zijn er alleen afvaarten bij zonsopgang en zonsondergang, alleen dan zijn namelijk de dieren en vogels actief. Overdag is het veels te heet en liggen ze verstopt in de schaduw. In de Dry zijn er regelmatig afvaarten gedurende de gehele dag. De afvaart plaats bevindt zich een aantal kilometers van de camping vandaan en in de Dry en als het water laag staat wordt je er per bus naar toegebracht. Als het water in de Wet hoog staat kan je naar de tijdelijke afvaart plaats lopen, in extreme gevallen vindt de afvaart vlak naast de camping plaats.

 • Jabiru (Jesus bird)

  Jabiru (Jesus bird)

 • We hebben de avondafvaart genomen en daarbij heel veel krokodillen, water en roofvogels gezien. Het waterpeil stond relatief laag en dat is gunstig voor het spotten omdat de dieren dan samengetrokken zijn bij de waterlijn. De kans is dan ook groot om dingo’s te zien.
  Cooinda bestaat uit een recreatie gebied met camping en bungalow park, vliegveld voor de Flying doctors en een Aboriginals infocenter. Bij aankomst zijn we gelijk gaan zwemmen in het piepkleine zwembad. We hebben daar nog een Nederlands echtpaar ontmoet met hun twee kinderen, zij hebben heel veel pech gehad met de vlucht van London naar Darwin.
  Op het terrein zijn een service en take-away restaurant aanwezig. In het take-way restaurant koop je rauwe vis, krokodil spies of vlees om dan zelf op de barbecue klaar te maken. De barbecue bevindt zich in een volledig vliegenvrij afgesloten ruimte. Voor het service restaurant kan je beter van te voren reserveren.
  De ochtend na de boottocht zijn we vertrokken richting Katherine Gorge. We hebben alleen nog gestopt bij het roadhouse aan de uitgang van het park en in Pinecreek.

 • Zoutwater krokodil (Salty)

  Zoutwater krokodil (Salty)