Delosgaia

Foggdam

 • Foggdam is gebouwd in 1956 als onderdeel van het uitgebreid beschreven maar gefaalde Humpty Doo Rijst project. Vaak is de schuld gegeven aan de Magpie Geese maar achteraf is gebleken dat slecht management een veel grotere rol heeft gespeeld. Men heeft ondermeer weinig tot geen rekening gehouden dat noord Australië maar in een aantal maanden per jaar veel regen krijgt en in de andere maanden niets.

 • Tegenwoordig is Foggdam een spectaculaire wildlife reserve in de wetlands van de Adelaide Rivier en is van groot belang voor de lokale Limilngan-Wulna Aboriginal stam. In het gebied bevinden zich vogels, vlinders, kikkers, Walibi's, hagedissen, schildpadden, dingo's, slangen en soms krokodillen. Je vindt hier grote water lelies en lotus bloemen. De combinatie van open water, floodplains, melaleuca (Tea Tree) velden, open kreupelhout, moesson en eucalyptus bossen geeft een rijke variatie aan planten en dieren in een relatief klein gebied, waardoor Foggdam internationaal bekent staat bij biologen, vogelaars en fotografen. Zonsopgang en ondergang zijn de beste tijden om Foggdam te bezoeken en voor de vogelaars zijn september en oktober de beste tijden. In deze tijd zijn de meeste van de Dry seizoen migranten nog aanwezig en heel veel van de Wet seizoen migranten al aangekomen. Door het gebied loopt een wandelroute vanuit het moesson bos tot in het moeras met de waterlelies en lotus planten. Hier zijn twee uitkijk punten gebouwd van waaraf je een uitstekend uitkijk hebt op de floodplain. De circa 1 km lange dam bevat diverse uitstekende uitkijk locatie.

 • Foggdam

  Foggdam

 • Onze ervaringen

  Om vanuit Litchfield naar Kakadu te gaan rijdt je eerst terug over de Stuart Highway richting Darwin om vervolgens de Arnhem Highway op te draaien. In het eerste stuk op de Arnhem Highway gaat de weg eerst door het kleinschalige industrie gebied van Humpty Doo. In Humpty Doo is een lokale provinciale mall waar je nog snel even wat boodschappen kan doen. Pas in Jabiru is de volgende mall en benzinepomp, het is dus aan te raden om in Humpty Doo het nodige in te slaan.
  We zijn vanuit Wangi Falls op één dag doorgereden naar Jabiru. We hebben getankt en inkopen gedaan in Humpty Doo om vervolgens naar Foggdam te rijden. We hebben daar lange tijd rondgekeken, de schoonheid en de vele vogels vielen ons op. Het is werkelijk een beauty voor vogelliefhebbers. Pas wel op, het is een muggenparadijs. Later in de middag zijn we verder gereden richting Kakadu Nationa Park. Het park was in 2000 nog niet gratis en aan de rand van het park splitst de weg. Op de baan het park in bevindt zich een slagboom met een klein huisje en loket. Hier zat iemand in waar je de parkfee betaald.

 • Monsoon Forest van Foggdam

  Monsoon Forest van Foggdam