Delosgaia

Darwin: Asian Gateway or Aussie Outpost

 • Darwin ligt in de subtropen en is de meest noordelijke stad en lang de meest afgeleden stad van Australië. De stad ligt dichterbij Singapore dan bij Sydney, je hoort daarom vaak:

  Darwin: Asian Gateway or Aussie Outpost?

  In 2000 heeft Darwin een bevolking van ruim 70000 inwoners en is daarmee de grootste stad van Northern Territory dat een inwoners aantal heeft van 182000. Hiervan is 22% Aboriginal en dat is een hoger percentage dan in welke andere staat van Australië. Darwin is de hoofdstad van Northern Territory. Het is een levendige moderne stad, de bevolking is in het algemeen jong. De stad heeft een easygoing lifestyle met een kosmopolitische uitstraling. Het is de uitvalsbasis voor Litchfield en Kakadu en een bezoek is zeer zeker aan te raden. Vooral in de Dry met de Asian-Style market bij Mindel beach op donderdagnacht.

 • Verblijf in Darwin

  Voor het vliegen naar Darwin waren er in 2000 voor ons maar twee serieuze mogelijkheden, of je vliegt met Qantas of je vliegt met Garuda Airways. Garuda Airways staat niet echt goed bekend om zijn veiligheid en Garuda betekent ook een aantal extra tussenstops voor ons. Bleef alleen Qantas over. Qantas vliegt één keer per dag vanuit Singapore op Darwin, aankomst 04:35 in de morgen.
  In 2000 hebben we na de vlucht vanuit London 4 uur gewacht op Changi Singapore Airport voor onze transfer vlucht. We zijn vlak voor middernacht op tijd vertrokken richting Darwin. Het vliegtuig was oud met weinig entertainment. Het vliegtuig rammelde en was lawaaiig. De aankomst in Darwin was vroeg in de morgen maar dat maakte voor de temperatuur niets uit. Op 600 meter hoogte was het al 31 graden celcius. Dit is heel normaal in de built-up naar de natte tijd.

 • Darwin - Mindel Beach

  Darwin - Mindel Beach

 • Op het vliegveld van Darwin was er in 2000 zo goed als geen controle en we waren super snel door de controle heen. De bagage liep al van de band af. We hadden al van te voren afgesproken wat we moesten doen na aankomst op het vliegveld van Darwin en dat is op zoek gaan naar een pinautomaat en daarna een telefooncel. Nu beide zaten in de aankomsthal en de kosten van het gesprek naar Nederland was mnimaal. Hierna een taxi opzoeken en op weg naar het hotel. Bij de boeking hadden we gezorgd dat de nacht van aankomst in de reservering was meegenomen zodat we na aankomst in het hotel gelijk de kamer opkunnen voor een haze tukje.
  Vaak hoor je de mensen zeggen dat ze zo een problemen hebben met de jetlag en dat het dagen duurt voordat ze er overheen zijn. Wij hebben nooit veel problemen gehad en of dit nu komt door onze aanpak, we weten het niet. Wat we doen is het volgende, kort na het opstijgen verzetten we onze horloges naar de tijd van de plaats van aankomst. Dit is de psychologische manier om de jetlag te beperken. Bij aankomst passen we ons verder zo snel mogelijk aan de lokale tijd aan. Dat betekent je dag en nachtritme gelijk aanpassen. Dus na een lange nachtvlucht niet gelijk tot halverwege de middag slapen, of bij een late morgen of vroege middag aankomst gaan slapen.

 • Zwembad van ons hotel in Darwin

  Zwembad van ons hotel in Darwin, na deze reis hebben we in 2005 en 2015 hier ook overnacht

 • Er is nog een advies die we willen geven, ga niet gelijk de camper ophalen maar neem eerst voor een of twee nachten een hotel in Darwin en zorg dat de nacht bij aankomst ook gereserveerd is. Neem geen risico en laat weten dat je pas vroeg in de morgen aankomt. Je bent dan zeker dat er een kamer voor je beschikbaar is en wordt vastgehouden. Darwin kent een hele range van goede kwaliteit hotels en deze zijn niet echt duur. Je kan het beste in downtown Darwin een hotel opzoeken omdat daar het meeste vertier is en de auto verhuurbedrijven zitten. Darwin kent geen enkel hoogbouw dus het schrikbeeld dat downtown wolkenkrabbers betekend gaat hier niet op. Het ontbijt in de hotels is in het algemeen Engels georiënteerd (beacon en eggs) maar de diners hebben een heel eigen kenmerk. Daarin bemerk je dat Australië een bijna geslaagde multi-culturele samenleving is. Wat nog ontbreekt zijn de Aboriginal gerechten.
  Ons hotel in Darwin ligt op loop afstand naar de winkels in het centrum of naar het bicentennial park. Het weer in 2000 was een drukkende warmte met regelmatig een regenbui. De bewoners van Darwin waren snel geprikkeld en kort aangeboden. Ze zijn blij als de moessonregen beginnen.

 • Vertrek uit Darwin

  Het ophalen van de camper gaf weinig problemen, we hadden een camper bij Hertz gehuurd. Deze camper was een omgebouwde Toyota bestelbus waarmee we niet van de asfaltweg afmogen, behalve op kampeer terreinen. Schade aan de onderkant of het dak zijn nooit verzekerd. Houd daar rekening mee. Het kantoor van Hertz zat op loopafstand van ons hotel, we hebben de bagage in het hotel achtergelaten en de camper opgehaald. Bij de balie waren we niet de eerste. Voor ons werd een ander Nederlands stel geholpen en er wachtte nog een Belgisch stel. Dit gaf ons de kans om een beetje rond te kijken en wat opviel waren de vele foto's van beschadigde auto en de opmerking wat de herstelkosten van de schade is geweest. Op het moment dat wij aan de beurt waren begon de man van Hertz ons uit te leggen wat het belang is van het extra verzekeren van de camper. Op onze vraag wat men in het algemeen neemt bleek dat zo goed als iedereen uit Europa het eigen risico bijna volledig afkoopt. Begrijpelijk als je bedenkt dat het soms jaren duurt voor je je geld terug krijgt als je het uberhaupt wel terug krijgt. Bij ons begon een onbehagen gevoel te ontstaan, als je het eigen risico afkoopt wordt er dan wel een verzekering afgesloten? Je krijgt geen polis of zo. In 2000 hebben we het eigen risico niet volledig afgekocht, hiervoor moesten we wel een borg reserveren. Deze is niet geëind en na schadevrij inleveren in Perth kregen we een verklaring voor schade vrij.

 • hotel in Darwin

  Het hotel heeft de kamers rond een grote open ruimte waar je prima kan zitten.

 • In 2000 was onze eerste keer dat we in een auto reden met het stuur rechts en links rijdend. Het gevolg dat we in het begin bij elk gebruik van de richtingswijzer de ruitenwisser aanzette. De pedalen zijn gelijk als in Nederland. Na alle administratieve afhandelingen en het meekrijgen van kampeerstoelen en tafels hebben we de bagage bij het hotel opgehaald en weggereden richting Litchfield. Eerst boodschappen gedaan in Palmerston, de supermarkt was eenvoudig te vinden. De Stuart Highway liep er in 2000 vlak langs. Tijdens ons verblijf in de Mall begint het toch te regenen en onweren, dit was een bijna echte tropische regenbui. Bijna hadden we hier onze eerste schade, we vergaten even dat de camper hoger is dan je ervaart. Het ging net goed doordat we het op tijd bemerkte.
  Nadat we de nodige inkopen hebben gedaan zijn we vertrokken richting Litchfield National Park, hier willen we overnachten bij de Wangi falls. Behalve in Darwin was de weg verder bijna leeg.